Unustage C-vitamiin, küüslauk ja päevakübar – on ainult üks asi, mis külmetuste ja viiruste puhul aitab!

Inimesed võtavad külmetuse ja viiruste puhul sageli C-vitamiini, küüslaugu ja punase päevakübara preparaate, aga tuleb välja, et neist võib olla rohkem kahju kui kasu. On aga ainult üks vahend, mis tegelikkuses viiruste vastu aitab.

See imevahend on tsink. Nimelt tugevdab tsink immuunsüsteemi ja takistab viiruste paljunemist, kinnitab USA Queenslandi ülikooli farmakoloog, Dr Geraldine Moses.

Ühtlasi aitab tsink ära hoida mikroobide levikut limaskestadel kurgus ja ninas. Enne tsingilahuste võtmist tuleks siiski konsulteerida arsti või apteekriga, rääkis Dr Moses väljaandele The Sydney Morning Herald.

Tsingilahuse või siirupi võtmine lühendab Mayo kliiniku andmetel viirusehaiguste kestust ühe päeva võrra, eriti kui seda võtta 24 tunni jooksul peale haigusnähtude ilmnemist.

Seevastu apteekides müüdavad looduslikud preparaadid nagu punane päevakübar ja kurkum võivad viiruste ja külmetuse puhul olukorra veel kehvemaks muuta, eriti kui neid võtta koos retseptiravimitega. Päevakübar võib inimese immuunsust nõrgendada. Inimestel, kel on astma, reumatoidartriit või multiskleroos, nende olukord võib päevakübarat võttes halveneda.

Kurkumil võib olla aga suuremates kogustes verd paksendav toime. Dr Moses hoiatab päevakübara ja kurkumi tablettide eest, kuna need pole enam looduslikud, need on tehases tehtud ja neil võib olla kahjulik mõju.

Üks levinud vahend külmetuse ja viiruste puhul on C-vitamiin, aga Harvardi uuring näitab, et mõju on praktiliselt olematu. Suurem kogus C-vitamiini võib aga põhjustada kõhulahtisust, iiveldust, kõhuvalu ja C-vitamiin rikub ära veresuhkru näidu.

Natural cold and flu busters unlikely to do the trick but could do harm

“Every step of how drugs get around your body, complementary medicines can interfere. They can be real troublemakers,” Associate Professor Moses told The Age and The Sydney Morning Herald. Professor Moses works as a clinical pharmacist at Mater Health Services in Brisbane, and holds a position with the University of Queensland’s school of pharmacy.

Kommentaarid
(Külastatud 1,409 korda, 1 külastust täna)