Soomlased on pöördumas üha enam kana-usku

Soomes suureneb aasta-aastalt kanaliha tarvitamine. Kana on juba möödunud loomalihast ja jõudmas järele sealihale, mille tarvitamine väheneb.

Broileriliha tarvitamine on Soomes käesoleval aastatuhandel enam kui kahekordistunud 60 miljonist kilost 130 miljoni kiloni, vahendab Yle.

Aastal 2017 sõid soomlased kanaliha keskmiselt 23 kilo inimese kohta, eelmise aasta kohta veel andmed puuduvad, aga tarbimine kasvas. Tänavu aprillis oli kanaliha tarbimine kasvanud juba 3 protsenti võrreldes eelmise aastaga. Mõne aastaga võib kanaliha minna mööda sealihast, kuna sealiha tarvitamine väheneb.

Kanaliha hakati Soomes rohkem sööma alles 1990ndatel aastatel. Inimestele kana meeldib, kuna selle valmistamine on lihtne ja see on maitsev.

Soomes söödavast kanalihast 86 protsenti on kodumaine ja ülejäänud välismaine. Liha kodumaine päritolu on Soomes tarbija jaoks kõige tähtsam müügiargument. Kanaliha toodang on Soomes kasvanud alates 2010. aastast 32 protsenti ja kasv jätkub.

Broileriliha tootmisega on Soomes hõivatud ligi 2000 inimest ja kasvatusega tegeleb ligi 200 talu. Käive on 500-550 miljonit eurot aastas. Soomes on liha ostes teada selle tootnud talu nimi ja see on tarbija jaoks väga tähtis. Paljud inimesed helistavad tallu ja annavad tagasisidet.

Kanasta tuli kansallisruoka: Suomalaiset syövät kanaa yhä enemmän ja enemmän – broilerinlihan kulutus on yltämässä taas uuteen ennätykseen

Broilerinlihan kulutus on Suomessa yli tuplaantunut tällä vuosituhannella 60 miljoonasta kilosta 130 miljoonaan kiloon.

Kommentaarid
(Külastatud 100 korda, 1 külastust täna)