Soome ülikooli astujatele muutub rootsi keel kohustuslikuks

Soome uue valitsuse plaanide kohaselt muutub rootsi keel Soome ülikooli astujatele kohustuslikuks. Nõude taga on värske Soome valitsuse üks osapool Rootsi partei.

See tähendab, et rootsi keele sundõpe tuleb koolidesse tagasi, nii nagu see oli varem. See nõue hakkab kujundama edaspidi Soomes kõrghariduse andmist ja hariduse tulevikku, vahendab Helsingin Sanomat.

Näiteks Helsingis õpib ülikoolides palju välismaalasi ja neile kujuneb rootsi keele õpe keeruliseks. Ülikoolide rektorite arvates on sund halb motivaator, pigem peaks seda lahendama läbi muude abinõude. Ühtlasi võib sund tekitada vastumeelsuse rootsi keele suhtes.

Soome rootsikeelsed koolid on aga muutusest vaimustuses kuna see aitab kaasa rootsi keele õppimisele, oskusele ja levikule.

Rootsi keel on Soomes olnud gümnaasiumides ja ülikooli sisseastujatele vabatahtlik alates 2005. aastast.

Ruotsi on tulossa pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa, ja rehtorit ovat ymmällään – Näin asiaa perustelee Rkp:n Anna-Maja Henriksson

Helsingin lukioiden rehtorit ovat yllättyneitä tulevan hallituksen aikomuksesta palauttaa ruotsin kieli pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin. Uuden hallituksen esityslistasta selviää, että hallitus haluaa tehdä nopealla aikataululla ohjelman, jolla vahvistetaan koulussa toisen kotimaisen kielen oppimista. Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa.

Kommentaarid
(Külastatud 285 korda, 1 külastust täna)