Saksa president Soomes: oht on suhete jahtumine Venemaaga

Soome presidendil Sauli Niinistöl Kultaranta residentsis külas olev Saksa president Frank-Walter Steinmeier hoiatas suhete jahtumise eest Venemaaga.

Steinmeier ütles Turu ligidal Naantali Kultarantas peetud kõnes, et kõige suurem oht Euroopa jaoks on suhete jahenemine Venemaaga. Tema väitel elatakse praegu pinge ja sanktsioonide õhkkonnas, aga sellest tulenev külmem ja kaugem suhe Venemaaga kujutab endast suurt ohtu. Samas tunnistas Steinmeier, et Ida-Ukraina konflikt ja Krimmi vallutus on raske taak, vahendab Helsingin Sanomat.

Steinmeier ütles, et pingete ja sanktsioonide tõttu on Venemaa üha rohkem sissepoole pööratud, mistõttu pidas vajalikuks dialoogi jätkamist Venemaaga.

Venemaa teema on praegu Saksamaal aktuaalne, kuna Saksamaa idapoolseima Saksimaa liidumaa peaminister Michael Kretschmer tegi ettepaneku Venemaale kehtestatud sanktsioonid tühistada. Selle peale tekkis diskussioon, kuna Euroopa Liidu ametlik seisukoht on, et sanktsioone ei tühistata enne, kui Venemaa täidab Minski lepet (selle järgi tuleb sõjategevus lõpetada).

Soome president Sauli Niinistö ütles omalt poolt, et on Saksa presidendiga Vene küsimuses samal lainel. Võimalike ohtude kohta Soomele ütles Niinistö, et suurim julgeolekuoht Soomele on jätkuvalt kliimamuutus.

Küsimusele Süürias asuvate Islami Kalifaadiga seotud naiste ja laste kohta ei tahtnud Niinistö otseselt vastata ja seda teemat pikemalt lahata.

Tänavuse Kultaranta konverentsi avapäeva teema oli Euroopa tulevik. Konverentsi peakülaline on Saksa president Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier on sotsiaaldemokraat, kes oli Saksa välisminister aastatel 2005–2009 ja taas aastatel 2013–2017. Ta on olnud Saksa liidupresident alates 2017. aasta märtsikuust.

Speech by Federal President Frank-Walter Steinmeier at the opening of the Kultaranta Talks in Kultaranta, Finland, on 16 June 2019 – Presidentti

Mr President, Prime Minister, Distinguished guests, It is wonderful to be back in Finland! My wife and I have great memories of our state visit to Finland last September that took us to Helsinki and Oulu. But we were not able to see all the beauty of your country.

Kommentaarid
(Külastatud 178 korda, 1 külastust täna)