Puugi hammustus võib põhjustada haruldase punase liha allergia – Rootsis juba 200 juhust

Rootsis on tuvastatud hulgaliselt puugihammustustega seotud punase liha allergia juhtumeid ja see asi võib ka Soome jõuda.

Teatud juhtudel võib puugi hammustus kaasa tuua liha allergia. See puudutab just punast liha, väidab metsloomateaduste emeriitprofessor Heikki Henttonen raamatus Tauteja luonnosta (Haigused loodusest).

Soomes on selline liha-allergia äärmiselt haruldane. Tegemist on aga kasvava probleemiga, mis käib ka muude puukidega seotud nähtuste kohta. Selliste juhtumite sagenemine on seotud puukide arvukuse kasvuga, vahendab Ilta-Sanomat.

Rootsi rahvusringhääling SVT teatas juba mitu aastat tagasi, et puukidega seotud allergiajuhtumid on Rootsis sagenenud. Praegu on teada ligi 200 juhtumit Stockholmi ümbruses ja Lõuna-Rootsis.

Henttoneni väitel jõuavad sellised asjad varem või hiljem Rootsist ka Soome. Seda on aga raske öelda, kas allergiat esineb Soomes samapalju kui Rootsis. Kõige enam esineb allergiat punasele lihale USA-s ja Austraalias.

Allergiat põhjustab teatud süsivesik, suhkur, mida esineb puugi soolestikus. Selle suhkru kohta kasutatakse nimetust alfa-gal.

Seda suhkrut alfa-gal esineb kõikide imetajate lihas peale primaatide. Näiteks veis, siga ja lammas on alfa-gali allikad. Kui puuk on imenud imetajate verd, näiteks muttidelt, jänestelt või kitsedelt, siis satub puugi soolestikku alfa-gali. Kui selline puuk pureb inimest, siis satub alfa-gal inimese organismi.

Inimesel seda suhkrut organismis ei esine, mistõttu moodustuvad sellega kokkupuutel inimesel antikehad. Mida rohkem puugihammustusi, seda enam antikehi moodustub. See aga ei tähenda automaatselt allergiat. Inimesed on tundlikkuselt väga erinevad. Enamusel ei esine mingeid vaevusi, aga osal kujuneb välja äge allergia.

Kui punane liha tekitab allergiat, siis vaheldub ka selle ulatus. Äge reaktsioon on anafülaktiline šokk ehk järsk ülitundlikkus, hingamisraskused ja peapööritus. Äärmuslikel juhtudel võib kaasneda surm.

Kergemad liha-allergia tunnused on nahalööve, palavik ja kõhukrambid. Alfa-gal imendub punasest lihast organismi mõne tunni jooksul.

Punkin purema saattaa aiheuttaa hyvin harvinaisen punaisen lihan allergian – Ruotsissa jo 200 tapausta

Punkin purema voi joissakin harvoissa tapauksissa aiheuttaa ihmiselle liha-allergian. Allergia koskee nimenomaan punaista lihaa, kertoo metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen kirjassaan Tauteja luonnosta (Metsäkustannus).Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan punkkien aiheuttama liha-allergia on tällä hetkellä Suomessa äärimmäisen harvinaista. Henttonen tarkentaa, että kyseessä on kuitenkin kasvava ongelma – mikä pätee moneen muuhunkin punkeista johtuvaan ilmiöön.

Kommentaarid
(Külastatud 1,297 korda, 1 külastust täna)