Politsei teab nüüd kindlalt: Helsingi pussitaja on jõudnud Iraaki, sai tee peal abi

Soome politsei teab nüüd kindlalt, et Helsingis Haaga linnaosas oma eksnaist ja tolle sõpra ning lapsi pussitanud mees on jõudnud Iraaki. Varem Iraagi julgeolekus töötanud mees sai läbi Euroopa rännates tee peal abi.

Politsei on nüüd täiesti kindel, et Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi põgenes märtsikuus pärast pussitamist Iraaki, vahendab MTV.

Mees sõitis kõigepealt taksoga Helsingist Turku, sealt bussiga Kemisse ja edasi Rootsi. Mees oli oma teekonna eelnevalt ette ära planeerinud ja ööbimiskohad välja otsinud. Mees liikus läbi Kesk-Euroopa Iraaki.

Rootsist läks mees edasi Taani, sealt Saksamaale ja sealt juba Türgi või Kreeka kaudu Iraaki. Politsei andmetel liikus mees üksinda.

Tõenäoliselt liikus mees mööda maad ja merd. On ebatõenäoline, et ta lennukiga lendas, kuna selle aja peale oli tema kohta välja antud juba vahistamismäärus ning ta oleks lennates vahele jäänud.

Politseil on teada ka see, et Al-Hmedavi sai tee peal abi. Ta sai abi vähemasti Rootsis ja Taanis. Kohalik politsei korraldas läbiotsimisi, aga mees liikus edasi nii kiiresti, et politsei jäi hiljaks. Politsei kahtlustab ka Al-Hmedavit abistanud inimesi kuriteos, aga seda on väga raske ära tõestada. Politsei ei suudaks ära tõestada, et teda välismaal abistanud inimesed teadsid, et ta on kuriteo eest põgenev kurjategija. Tavaline inimene ei jälgi igapäevaselt Interpoli tagaotsimiskuulutusi.

Politsei ei avalda, kus mees end Iraagis peidab. Mehel on seal sugulasi ja tuttavaid. Pussitamise puhul oli tegemist auvägivallaga. Pärast pussitamist on mees saatnud naisele ähvardavaid sõnumeid ning videoähvardusi. Video oli salvestatud enne Helsingist lahkumist ja selle eesmärk on jätta mulje, et ta on Soomes.

Edasisi samme politsei ei kommenteeri, ka seda mitte, kas ja kuidas on mees võimalik Iraagist kätte saada. Ilma kohalike ametivõimude loata meest tagasi tooma ei hakata. Mees on tagaselja Soomes kohtu poolt vangistatud. Tema kohta on välja antud Euroopa vahistamismäärus.

Pussitamine toimus vahetult pärast lastekaitse korraldatud kohtumist. Nüüd uurib politsei ka seda, kas lastekaitsjad panid toime kuriteo.

 

Kommentaarid
(Külastatud 899 korda, 1 külastust täna)