Oulu piiskop: Kiriku juhtkonnal polnud õigust teha Pride’i puudutavat otsust

Oulu piiskop ja endine Soome kirikuvalitsuse kantsler Jukka Keskitalo kirjutab, et Soome luteriusu kiriku juhtkonnal polnud õigust teha otsust Pride’i partneriks hakkamise osas.

Keskitalo kirjutab sotsiaalmeedias, et talle on tulnud palju tagasisidet selle kohta, et kiriku juhtkond on teinud otsuse, et kirikust saab Helsingi Pride’i ametlik partner. Sellega seoses on kiriku logo Pride’i toetajate seas. Keskitalolt on küsitud ka seda, kas kiriku juhtkonnal oli õigust sellist otsust kiriku nimel teha või on juhtkond oma volitusi ületanud. Samuti on küsitud, kas kõik kiriku osakonnad üle Soome on nüüd samuti Pride’i partnerid, kui kirik on partner.

„Paljudele tuleb ilmselt üllatusena, et kiriku juhtkonnal pole volitusi otsustada mingite küsimuste osas. Siis juhtkonnana. Kiriku juhtkond on määratud ametisse vaid jooksvaks asjaajamiseks. Sellele pole delegeeritud mingit otsustusõigust isegi kirikuvalitsust puudutavates siseasjades, rääkimata tervet Soome evangeelset luteriusu kirikut puudutavaid asju,” kirjutab Keskitalo.

Kiriku juhtkonna koosolekutel, tõsi, tehakse erinevaid otsuseid, jätkab Keskitalo. See aga puudutab vaid küsimusi, mis on juhtkonnale delegeeritud. Keskitalo küsib, kes on delegeerinud kiriku juhtkonnale Pride’i puudutava küsimuse? Tuleb välja, et kirikuvalitsuse kantsler on Pride’i partnerluse asja otsustanud ainuisikuliselt.

Järgnevalt võib küsida, kas kantsleril on selline õigus otsustada selliseid asju Soome evangaalse luteriusu kiriku eest? Vastus on ühemõtteliselt: „ei ole”. See tähendab, et kirik kui organisatsioon ei ole Pride’i partner, kuigi selline mulje on jäänud. Pride’i partner on vaid kirikuvalitsuse büroo. Keskitalo väitel on kahetsusväärne, et seda pole avalikkusele selgitatud.

Nüüd on küsimus, kas rong on juba nö läinud ja kirik jätkabki koostööd Pride’iga? Selle peale vastab Keskitalo, et õnneks on kirikus veel olemas inimesi, kelle jaoks on oluline õiguspärane asjaajamine.

Keskitalo ei taha kellegi peale näpuga näidata, kuna ka varasematel aastatel on Pride’il osalenud üksikuid kogudusi ja preestreid ning muid kiriku töötajaid. Igaüks neist otsustas selle asja enda eest. Keskitalo lisab veel, et Pride’il osalemine või mitteosalemine ei saa muutuda inimeste jaoks mõõdupuuks.

Kommentaarid
(Külastatud 143 korda, 1 külastust täna)