MIDA? Hommikune puder polegi täisväärtuslik toit, väidab Soome asjatundja

Palja pudruga kaugele ei jõua. Hommikusöögi juures peaks olema ka puuviljad ja valgud, leiab Soome toitumisterapeut Reijo Laatikainen.

Laatikainen kirjutab väljaandes Helsingin Sanomat, et paljud soomlased söövad küllalt tervislikku hommikusööki. Sinna juurde kuuluvad valdavalt puder, rukkileib või kreeka jogurt. Puudu on aga rohelisest, mida soomlased söövad niigi väga vähe. Ühest lusikatäiest mustikatest ei piisa, neid peaks sööma terve klaasitäie.

Lisaks peaks värske vahelduma ja sööma peaks erinevaid puuvilju ning rohelist. Mitte ainult mustikaid ja banaani, mis on soomlaste põhilised eelistused. Paljud soosivad selliseid puuvilju, mida on lihtne koorida.

Isegi puder pole kõige optimaalsem hommikusöök, isegi kui sinna peale panna palju marju. Pudrus on vähe valku, mistõttu ei aita see pikalt nälga peletada. Puder on aga parem kui mitte midagi. Puder on parem kui nisuleib, suhkruhelbed ja croissantid.

Piisava hommikusöögi kujundamine pole keeruline. See koosneb kolmest elemendist. Peab olema tervislikke süsivesikuid, piisavalt marju, puuvilju või rohelist ja mingil määral valku. Kui nii teha, siis on nälg peletatud ja niipea süüa pole vaja.

Kui süüa hommikul putru, siis tuleks sellele lisada vähemalt klaasitäis (1,5 dl) marju. Kui marju ei taha lisada, võib süüa puuvilju nagu mandariinid, apelsin, kiivi või nektariin. Pudru peale võib valgu jaoks panna juustu või munavalget. Valku pole vaja palju. Pudru võib teha ka piima või sojajoogiga.

Hommikul on kasulik juua klaasitäis vett. Hommikusöögi kõrvale võib juua kohvi või teed. Klaas naturaalset mahla on samuti hea valik, aga suhkrusisalduse tõttu pole kasulik mahla palju juua. Pigem on kasulik süüa puuvilju.

On neidki, kes ei söö hommikusööki, on terved ja saavad hakkama. Erandeid on ja hommikusöök ei pea olema samuti rangelt paika pandud. Enamus siiski vajab hommikusööki. Kui hommikul ei söö, annab see tagasilöögi päeval. Kõige halvem on see, kui hommikusöök on puudulik, lõuna ajal samuti eriti ei söö ning õhtuks on kogunenud suur nälg.

Teine halb komme on see, kui hommikul eriti ei sööda, siis süüakse väga palju lõuna ajal ja ollakse pärast seda mitu tundi toidukoomas. Õhtul süüakse taas palju. Puudulik hommikusöök viib tihti sellise tulemuseni.

Kiire elurütm on enamasti halb põhjendus hommikusöögi ärajätmisele. Kui ei suudeta  isegi viit minutit leida hommikusöögi jaoks, on toitumise seisukohalt elus prioriteedid paigast ära. Kiire ja toitva hommikusöögi saab näiteks segades kreeka jogurtit kreeka pähklite või suhkruvaba ja väherasvase müsliga ning peale süüa korralik käputäis kodumaiseid marju või kiivi.

Minä väitän: Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta. Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti: “Sanoisin, että monet työssäkäyvistä suomalaisista syö melko terveellisen aamiaisen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,041 korda, 1 külastust täna)