Kuriteod ei tohi olla takistus: UNICEF tahab, et Soome oma ISIS-e pruudid tagasi tooks

ÜRO lastefond UNICEF tahab, et Soome oma ISIS-e pruudid koos lastega ebainimlikest tingimustest ära tooks.

Süürias vajavad praegu humanitaarabi 5,5 miljonit last ja lapspagulasi on maal 2,6 miljonit, vahendab MTV.

ISIS-e naiste ja laste laagris Al-Hol’is on ligi 70 000 inimest, kellest UNICEF-i hinnangul 29 000 on lapsed. Neist 9000 on nn võõrvõitlejate lapsed. Need lapsed ja nende emad on pärit 60 eri riigist.

Olud on laagris väga kehvad ning abi saamise võimalused puuduvad. Tingimused on väga karmid ja inimesed on alatoitumuses. Lapsi on surnud juba 200 ringis.

Avalikkuses on viimasel ajal tõusnud küsimus, mida nende laste ja naistega ette võtta. UNICEF-i hinnangul on lahendus vaid üks: need naised ja lapsed tuleb sealt ära tuua. Rahvusvaheliste lepete kohaselt on Soomel kohustus tagada lastele ellujäämise võimalused ja igakülgne areng.

Ka võimalikud radikaliseerunud ISIS-e pruudid tuleb koos lastega Soome tuua, kuigi hiljem võib selguda, et naised on süüdi kuritegudes. Lastest eraldamine on äärmuslik meede ja nii äärmuslik olukord ei ole, et laste ja naiste küsimust ei saaks rahulikult Soomes selgitada.

UNICEF-i esindaja Inka Hedemäki ütles, et õigusriigis pole massikaristusi, mis tähendab, et iga naise olukorda tuleb eraldi arutada. Süüdi mõistmine pole poliitiline otsus, vaid seda peab tegema kohus. Kui kohtus selgub, et naised on süüdi, siis on Soomes olemas lastekaitse võimalused.

Kommentaarid
(Külastatud 345 korda, 1 külastust täna)