Kui vana lapsega koos tohib vanem alasti saunas käia? Kommenteerib asjatundja

Soomes suhtutakse alastusse üldiselt soosivalt ning jõulu- ja suvilasauna läheb pere kõik koos. Aga kui vanade laste puhul peaks jagunema mees- ja naisvahetusteks?

Arengu- ja kasvatuspsühholoogia psühholoog Annarilla Ahtola räägib, et täpset vanust, mil vanemal pole enam ilus alasti koos vastassugupoolt esindava lapsega sauna minna on raske määratleda, vahendab MTV.

Psühholoogi sõnul ei tundu pärast murdeea füüsiliste tunnuste ilmnemist segasaun enam loomulik. Mõnes peres võidakse ka siis teha segasauna, aga see oleks võibolla koht, kus oma käitumist muuta.

Kui tegemist on äärmuslikul juhul 7-aastase tüdrukuga, siis on tähtis, et teda võetaks kui last, mitte kui noort naist.

Ahtola soovitab saunakäimise käitumist muuta siis, kui koos sauna minek pole enam osapoolte jaoks loomulik. Soomes aga ei suhtuta alastusse hüsteeriliselt. Lapsi peab võtma kui lapsi. Koos saunas käimises pole midagi halba, ega peaks ka mõtlema, kas see on imelik. Teine asi on see, kui väike laps ei taha täiskasvanuga saunas käia mingi kahtluse tõttu.

Saunaskäimine aitab lapsel õppida oma keha paremini tundma ja harjuda sellega, et alastust ei pea häbenema. Samas võib vanemate vahel tulla ette asju, mida ei peaks samuti häbenema, aga mida lapsed ei peaks nägema. Kusagil läheb piir, aga piir ei peaks minema sealt, et laps ei tohi näha vastassugupoolt alasti.

Samas märgib Ahtola, ei pruugi murdeealine laps enam tahta saunas koos käia isegi samast sugupoolest vanemaga. Noor võib oma keha veidi häbeneda ja saunaskäik ükskõik kellega koos ei tundu enam loomulik. Teisalt võib see olla võimalus oma keha rahulikult omaette olles tundma õppida.

Kommentaarid
(Külastatud 2,873 korda, 1 külastust täna)