Kas tead, kus ja kuidas tohib jalgrattaga sõita? Siin olulised Soome politsei nõuanded

Jalgrattureid liigub teedel ja tänavatel üha rohkem, mistõttu on Soome politsei edastanud nõuanded ratturitele.

Jalgratturitel tasub eriti tähelepanelik olla ristmikel ja kõnniteedel, kus esineb kõige enam ohuolukordi ja õnnetusi. Jalgratturite liikumine kõnniteedel on kõige enam pahameelt tekitav rikkumine.

Hea on meeles pidada need põhitõed:

•rattur on sõiduvahendi juht,
•rattatee jätk ei ole sama asi kui ülekäigurada.
•Autojuht peab andma teed ülekäigurajal olevale jalakäijale, aga
•ratturile tuleb teed anda vaid siis, kui liiklusmärk seda kohustab või auto pöörab rattatee jätkule.

Siin veelkord olulisemad reeglid:
•jalakäijate tänaval ja õuealal tohib rattaga sõita, kui tagada jalakäijatele vaba liikumine
•rattateelt tulev rattur tohib ületada sõiduteed üle rattatee jätku. Seejuures tuleb anda teed paremalt ja vasakult tulevatele autodele. Autojuht peab ratturile teed andma vaid siis, kui auto jaoks on selle kohta vastav märk või keerab ta üle rattatee jätku.
•mööda ülekäigurada liikudes tuleb ratturil ratast käe kõrval hoida, siis kehtivad ratturile jalakäijaga samad õigused ja kohustused
•kõnniteel tohivad rattaga sõita ainult alla 12-aastased lapsed

 

View this post on Instagram

 

Pyöräile turvallisesti – myös kesällä – muista liikennesäännöt. Erityisesti toiminta risteyksissä ja ajaminen jalkakäytävillä ovat suurimmat ongelmakohdat. Nämä myös aiheuttavat eniten vaaratilanteita ja jopa onnettomuuksia. Ajaminen ja poukkoilu jalkakäytävillä ovat yksi eniten närkästystä jalankulkijoissa aiheuttava rikkomus. On hyvä muistaa perussäännöt; •pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja, •eikä pyörätien jatke ole sama asia kuin suojatie. •Autoilijan tulee väistää suojatiellä olevaa jalankulkijaa, mutta •pyöräilijää on väistettävä vain, jos liikennemerkki siihen velvoittaa tai auto on kääntymässä pyörätien jatkeelle. Keskeisimmät säännöt kertauksena: •kävelykadulla ja pihakadulla saa pyöräillä, kunhan annat jalankulkijoille esteettömän kulun •pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin. Sinun on kuitenkin väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa autoilijaa. Autoilija väistää sinua vain silloin, kun autolle on osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli •ylitettäessä tie suojatietä pitkin, sinun tulee pyöräilijänä taluttaa pyörää, jolloin olet jalankulkija ja sinulla on suojatiellä jalankulkijan oikeudet ja myös velvollisuudet •jalkakäytävällä saa pyöräillä vain alle 12-vuotias Poliisi kehottaa pyöräilijöitä viimeistään nyt kertaamaan liikennesäännöt ja palauttamaan mieliin oikeat toimintamallit. Partiot tulevat pikapuoliin myös valvomaan, onko sääntöjen kertaaminen mennyt perille ja osataanko toimia liikennesääntöjen ja sovittujen pelisääntöjen mukaan.

A post shared by Poliisi Itä-Suomi (@poliisi_is) on

Kommentaarid
(Külastatud 735 korda, 1 külastust täna)