Kas tead, kuidas kala õigesti tappa? Soome ametkonnad selgitavad

Tänavu märtsist jälgivad Soome ametiasutused üha tähelepanelikumalt loomade heaolu seaduse täitmist ka harrastuskalapüügis, nõudes samuti, et kala tapetaks võimalikult kiiresti ja valutult.

Loomakaitse seadust kohaldatakse kõikide loomade, sealhulgas kalade suhtes, rõhutavad Ida-Soome politsei, kohalikud omavalitsused ja samuti veterinaarid.

Ametiasutuste andmetel on loomakaitseseaduse rikkumise kohta harrastuskalapüügis tulnud palju teateid, sest kalade surmamise õigustatud viis on seni piisava tähelepanuta jäetud, vahendab Helsingin Sanomat.

„Teadusuuringutes on selgeid tõendeid selle kohta, et kala on võimeline tundma nii valu kui kannatusi,” märkisid ametiasutused avaldatud bülletäänis.

Kuidas siis tappa kala vastavalt seadusele ja ilma täiendavaid kannatusi tekitamata?

Ametiasutuste info kohaselt tuleb esiteks kala uimastada kõva löögiga pähe ja seejärel veri välja lasta. Kasutada võib ka muid tapmise viise, kuid on oluline, et see toimuks võimalikult kiiresti ja valutult, rõhutavad ametiasutused.

Loomakaitse seaduse kohaselt tuleb surmavat looma hoida kinni nii, et tapmisel oleks välistatud igasuguse täiendav valu, stress, kannatused, vigastused ja hirmutamine.

Kalade tapmise eeskirjad kalapüügivõistlustel on ebaselged. Loomade heaolu seadus on siiski selge: saak tuleb tappa viivitamatult.

Aprillis küsitles Lapimaa politsei loomade õiguste eest võitleva ühingu nõudel kalade tapmise kohta Soome kalapüügi meistrivõistlustel ja veel kolmel võistlusel osalejaid. Jõuti järeldusele, et rohkem kui iga kümnes osaleja ei pidanud loomakaitse seaduse sätetest kinni. Ametlikku uurimist siiski ei algatatud.

Harrastuskalapüüdjate üle teostatavat järelevalvet on Soomes seepeale tihendatud.

Poliisi tiedottaa: Näin tapat kalan oikein

Eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä, myös kaloja, muistuttavat Itä-Suomen poliisi, aluehallintovirasto sekä valvontaeläinlääkärit. Eläinsuojelulain noudattamisesta vapaa-ajan kalastuksessa on tullut viranomaisten mukaan viime aikoina valtakunnallisesti poikkeuksellisen paljon ilmoituksia. Kalojen oikeaoppista lopettamista on laiminlyöty. “Tieteellisissä tutkimuksissa on viime aikoina saatu selvää näyttöä sille, että kalat kykenevät aistimaan kipua ja kokevat kivun kärsimyksenä”, viranomaiset huomauttavat tiedotteessaan.

Kommentaarid
(Külastatud 359 korda, 1 külastust täna)