Imeline ellujäämine: Soome praegune peaminister oleks aastavahetusel Hispaanias peaaegu ära surnud

Soome praegune peaminister Antti Rinne põdes aastavahetusel Hispaanias ägedat kopsupõletikku, lisaks oli tal südamearteri ummistus, mille tagajärjel oleks ta peaaegu ära surnud.

56-aastase Rinne olukord oli jõulude ajal Hispaanias nii kehv, et ta pandi kunstlikku koomasse. Teda üritati kolm korda äratada, aga seda ei viidud lõpule. Soome arstid ütlevad, et kui seda oleks tehtud, siis oleks mees olnud surnud, vahendab Helsingin Sanomat.

Rinne 45-aastane abikaasa Heta oli kaasas ja põdes samuti kopsupõletikku, aga palju kergemalt. Rinne aga toodi pärast kahte ja poolt nädalat Hispaanias lennukiga koju, seda jätkuvalt koomas olles. Soomes tehti talle 12. jaanuaril südame veresoone laiendamine. Kui ta üles äratati, oli ta ligi sajaprotsendiliselt liikumisvõimetu. See tuli pikast lamamisest.

Rinne räägib, et ainult randmed liikusid ja pead sai veidi keerata. Avalikkus sai Rinne olukorrast teada alles veebruari lõpus, siis hakkas mees juba toibuma, käis taastusravil ja suutis kõndida 150 meetrit. Arstid soovitasid mehel võtta asja rahulikult, aga Rinnel oli eesmärk 1. märtsiks olla valimiste puhul taas rivis. See tal ka õnnestus ja arstid imestasid hiljem tema erakordset taastumist. Valimised olid 14. aprillil, Rinne erakond sotsid said võidu ja mehest sai peaminister.

Abiks on Rinnel abikaasa, kes on elukutselt insener, aga hobi korras veel ralli kaardilugeja ja harrastusteatri näitleja. Kui autol midagi katki läheb, siis parandab naine Heta.

Nad on olnud abielus kümmekond aastat, aga lapsi paaril ei ole. Kuigi neil oli võimalik elama asuda peaministri Kesäranta residentsi, siis seda võimalust nad ei kasutanud, vaid käivad Kesärantasse iga päev kodus Mäntsäläst. See on tund aega autosõitu. Antti abikaasa Heta on Mäntsäläs vallavolikogu esimees, Antti ise tavaline volikogu liige.

Soomes kutsutakse Rinnet mitte Antti Rinneks, vaid Rinteen Anttiks. See on nii ka peaministrina. Rinne on Soome sotse viinud vasemale, rohkem vaestele ja väetitele lähemale ning see poliitika on toonud edu. Rinne ise on öelnud, et kui ta ei tea täpselt, mida teha, siis on ta alati nõrgemate poolel.

Antti Rinne on Soome sotside juht alates 2014. aastast. Enne teda olid sotsid viimati valitsust juhtimas 16 aastat tagasi kuni aastani 2003, kui peaminister oli Paavo Lipponen.

Kommentaarid
(Külastatud 426 korda, 1 külastust täna)