Hea teada: suvel võivad Soomes sääsed levitada ajupõletikku, parmud aga borrelioosi

Taas on see aeg, mil ööd mööduvad pinisevate putukate seltsis. Mõne jaoks on see vaid taustaprobleem, teised kannatavad rohkem. Nimelt eritavad putukad verd imedes mürke, mis tekitavad allergiaid.

Kui nahale tekib punetus, on selle põhjustajaks tavaliselt sääsk. See läheb enamasti ruttu mööda, aga kõik sääsed pole päris süütud. Nimelt võivad sääsed edasi kanda eri viiruseid. Enamasti on need inimestele ohutud ja lähevad suvise gripina läbi põdedes mööda, vahendab MTV.

Duodecimi terveyskirjasto.fi andmetel aga võivad sääsed suvel levitada ka jänesekatku ehk tulareemiat ja pogostatõbe ehk liigeserõugeid. Suvel võivad sääsed Soomes levitada ka Inkoo viiruse põhjustatud ajukelmepõletikku.

Inkoo viirus võib olla ohtlik alla 16-aastastele, kuna see võib kaasa tuua ajupõletiku või ajukelmepõletiku. Enamus põeb aga viiruse läbi ilma mingite vaevusteta.

Soome putukate asjatundja Jaakko Kullberg soovitab siiski inimestel mitte paanikasse sattuda ja teinekord on teadmatus läbi põetud haiguste suhtes isegi parem. Kui hakata kõigi nende haiguste pärast sääski tõrjuma, oleks see Kullbergi väitel veel hullem.

Mõned aastad tagasi uuriti Soomes Inkoo viiruse levikut ja leiti, et 40-50 protsenti soomlastest on selle haigusega kokku puutunud.

Soomes on viimasel ajal palju juttu olnud borrelioosist ja seda seostatakse põhiliselt puukidega. Vähem on aga teada, et seda haigust levitavad ka parmud. On teada, et mõned sääsed ja parmud kannavad borrelioosi edasi. Iga putukas kannab aga edasi oma borrelioosibakterit.

Sääskede ja parmude levitatavat borrelioosi on aga vähe uuritud. Parme on mitut sorti ja sääski Soomes lausa 54 eri liiki ja need kõik levitavad erinevaid baktereid ja viiruseid. Kui neid kõiki uurima hakataks, lõppeks riigil raha otsa.

Ravimata borrelioosi korral ilmnevad 10-50 protsendil patsientidest hiljem eri liiki vaevused nagu naha-, liigese-, närvi-, südame-, lihase- ja silmavaevused. Üks tavalisemaid on lastel ja noortel kasvunärvihalvatus. Vaevused võivad kesta aastaid.

Vaatamata hirmutavatele lugudele rahustab Kullberg inimesed siiski maha. Kui kõik need putukad oleksid tõhusad haiguste levitajad, oleks kõik inimesed juba koomas. Nad kõik ei levita neid haigusi, kuigi on teada, et paljud putukad kannavad viiruseid.

Kuidas end putukate eest kaitsta? Saada on erinevaid tõrjevahendeid ning abi on ka riietusest. Kihulased samas leiavad tee ka riiete alla. Sääskede levitatavate viirushaiguste eest aga pääsu pole, kui ei taha just tervet suve nelja seina vahel veeta. Kui inimene tunneb, et on haige, siis tuleb minna arsti juurde, juhendab Kullberg.

Kommentaarid
(Külastatud 1,485 korda, 1 külastust täna)