Eestist liigub Soome poole suur kollane pilv – mis see on?

Soomlased avastasid, et Soome lahel on Eestist Soome poole teel suur kollane pilv. Algul arvati see olevat õietolm, aga siis tuli välja, et hoopis heitgaaside kogum.

Soome keskkonnakeskuse teaduri Seppo Knuuttila väitel on Soome lahel olev kollane pilv tekkinud laevade heitgaasidest. Eile avastas üks Tallinnas käinud soomlanna Soome lahel suure kollase udupilve. Turu ülikooli õietolmukeskuse juht Annika Saarto arvas, et see on õietolm, vahendab MTV.

Knuuttila aga väidab, et see pilv on tekkinud heitgaasidest ja seda on ka varem olnud, kui ilmaolud seda soosivad. Selline saastepilv on Soome lahel olnud ka talvel.

Soome lahel on tihe laevaliiklus Eesti ja Soome vahel, samuti Venemaa laevaliiklus, mis saastab palju. Euroopa Liidu väävlidirektiiv 2015. aastal muutis veidi olukorda, aga probleemiks on tihenev laevaliiklus. Lahendus oleks laevade puhul LNG gaasi kasutamine, kuna see ei sisalda väävlit.

Seppo Knuuttila on Twitter

Kyseessä ei ole “jättimäinen siitepölypilvi” @MTVUutiset, vaan laivojen pakokaasuista peräisin olevien rikin oksidien ja nokihiukkasten muodostama patja, joka on erityisesti tyynellä säällä ja inversiotilanteessa aivan tyypillinen näky #Suomenlahti’n yllä. https://t.co/VILHcESfYD

Kommentaarid
(Külastatud 1,480 korda, 1 külastust täna)