Bloomberg: Soome ei anna oma territooriumi sõja korral Venemaale kasutada

Kuigi Soome ei soovi veel NATOga liituda, ei anna Soome ka oma territooriumi sõja korral Venemaale kasutada.

Soome on viimase viie aasta jooksul oma relvastust täiendanud vastavalt NATO standardile. Samuti on Soome suurendanud õppuste hulka nii USA kui NATO liikmetega, vahendab Bloomberg.

Kui Niinistö presidendina alustas 2012. aastal, siis oli Soome enda jaoks NATO ukse sulgenud. Nüüd on uks taas avatud. Küll aga ei tähenda see peatset liitumist, kuna see tekitaks pingeid suhetes Venemaaga.

Varem nõukogude ajal tegi Soome kõik selleks, et olla suurele idanaabrile meele järele. Enam see nii ei ole. Kui Venemaa tungis sisse Ukrainasse 2014. aastal, siis ühines Soome sanktsioonidega ja vähendas kontakte Venemaaga. Soome valitsusametnike väitel ei anna Soome kasutada oma maad, õhuruumi ega merd selleks, et Venemaa saaks rünnata Balti riike.

Niinistö sõnul on Soome valmis mobiliseerima 48 tunni jooksul 280 000 sõjaväelast võimaliku rünnaku vastu. Tema sõnul on künnis piisavalt kõrge selleks, et kutsumata külalise jaoks kujuneb see kulukaks. See positsioon on olnud sama alates 1939. aastast, mil Soome kaitses Talvesõjas oma territooriumi Punaarmee vastu.

Niinistö ütles, et 1990ndatel vähendasid Euroopa riigid oma relvastust lootuses, et kui levitatakse headust, siis on kõik hea. Soome oli aga selles osas tõrges ning relvastust ei vähendatud ja sõjaväekohustust ei kaotatud.

Samas ei usu Niinistö, et Venemaa rünnak Soome või Baltimaade vastu oleks võimalik. Kui Venemaa läheb sõtta NATO vastu, siis tähendab see III ilmasõda. Niinistö ütles, et ta ei usu, et Venemaa ründab Soomet või Balti riike eraldi. Sõjaline konflikt tähendab, et kõik kistakse sõtta.

Praegu puutub Soome kokku väiksemate Vene-poolsete provokatsioonidega, mida Pentagonis kutsutakse „nibbling” (tõlkes: näksimine). Viimastel aastatel sõidab üha enam Vene sõjalennukeid Soome õhuruumis ilma sisse lülitatud saatjata. 2016. aastal lasi Venemaa ligi 1000 India ja Afgaani immigranti üle Soome piiride, kuigi enamus neist polnud mingid õiged varjupaigataotlejad. See meenutas kunagist Kuuba liidri Fidel Castro tegevust, kus ta lasi Floridasse lahti Kuuba vangid.

https://www.bloomberg.com/amp/opinion/articles/2019-06-12/finland-s-plan-to-prevent-russian-aggression-is-to-prepare-for-it

Kommentaarid
(Külastatud 437 korda, 1 külastust täna)