Vene piirivalve hoiatab organiseeritult Soome tungimise eest

Vene piirivalve andmetel on kolmandatest riikidest üritatud viimaste nädala jooksul Soome ebaseaduslikult tungida rohkem kui varem

Peterburi ja Leningrandi piirivalveringkonnas on antud välja avalik hoiatus, mille kohaselt tungitakse nüüd erakordselt aktiivselt Venemaa kaudu Soome ja mujale Euroopasse, vahendab Ilta-Sanomat.

Aprilli- ja maikuu jooksul on selliste ebaseaduslike piiriületuste arv kasvanud 5-7 korda. Kinni on neist suudetud püüda samapalju isikuid kui varem.

Vene piirivalve hinnangul on ebaseadusliku piiriületuse aktiviseerumise põhjus lume sulamine, aga märgata on ka organiseeritud tegevuse märke.

Vene piirivalveametnikud on saanud kätte eriti palju iraanlasi, kes on tunginud eri teid pidi Soome piiri poole. Tänavuse aastaga on nõnda kätte saadud juba üle 45 iraanlase. vahelejäänute hulgas on ka teiste maade kodanikke nagu India, Bangladesh, Sri Lanka, Afganistan, Sudaan, Kamerun, Senegal, Ghana ja Nigeeria.

Kinnivõetute puhul on märgatud Vene piirirajatiste nagu aedade lõhkumise kavatsust. Eriti loovalt suhtuvad väidetavalt just iraanlased. Kinnivõetutelt on leitud näpitsaid ja kange, millega nad on planeerinud läbi aia minekut. Kinnivõetute telefonidest on leitud piiriala kaarte ja neil on olnud kaasas paberkaarte. Lisaks on teada, et ebaseaduslikud piiriületajad on eelnevalt vaadanud videoid Venemaa piirirajatistest. Kinnivõetutel on olnud kaasas kompassid, soojad rõivad ja toit.

Vene ametivõimude teadaandes on hoiatatud ka Vene kodanikke, et nad võivad ise jääda süüdi kolmandatest riikidest pärit isikute üle piiri viimises. Venemaa on muutnud immigratsiooniseadust selliselt, et välismaalase Venemaale aidanud firma võib saada trahvi, kui ei suuda isiku Venemaal seaduslikku viibimist kontrollida. Trahvi võib määrata isegi siis, kui välismaalane midagi kuritegelikku toime ei pane.

Vene uus immigratsiooniseadus jõustus 12. mail ja selle sätete rikkumine võib kaasa tuua 500 000 rubla (7000 euro) suuruse trahvi. Trahvi saab määrata, kui ettevõte pole täitnud välismaalase Venemaal viibimise ja Vanemaalt lahkumise nõudeid. Iraanlased on maale kutsunud ettevõte, mille esindused on Peterburis ja Moskvas.

Uudisteagentuur Fontanka kirjeldas juhtumit, kus kolm iraanlast lendasid ettevõtja viisaga Moskvasse, sealt kohe edasi rongiga Peterburi ning sealt edasi Viiburisse, et jõuda Soome piirini. Meeste telefonidest leiti kaardipildid Torfjanovka (Ylä-Urpala) ja Vaalimaa piirületuskohtadest ja lähiümbrusest. Lisaks olid neil kaasas näpitsad, konservid ja soojad rõivad.

Iraani mehed võeti kinni 6. mail. Viiburi kohus mõistis neile juba järgmisel päeval 5000 rubla (ligi 70 euro) suuruse trahvi ja nad saadeti Venemaalt välja.

Venäjän rajavartiosto varoittaa: Suomeen pyritään sorkkarautojen kanssa – merkkejä järjestäytyneestä toiminnasta

Pietarin ja Leningradin alueen rajaviranomaiset ovat antaneet julkisuuteen varoituksen, jonka mukaan kolmansien maiden kansalaisia pyrkii nyt joukolla Venäjän kautta laittomasti kohti Suomea ja Eurooppaa. Laittomien rajanylitysyritysten kerrotaan lisääntyneen jopa viisin- tai seitsenkertaisesti huhti-toukokuun aikana, kun kiinni jääneiden määrää verrataan alkuvuoden määriin. Venäjän rajavartiosto uskoo, että turvapaikanhakijoiden aktivoitumisen taustalla on lumien sulaminen, mutta liikehdinnässä on myös joitakin järjestäytyneen ihmisvirran merkkejä.

Kommentaarid
(Külastatud 633 korda, 1 külastust täna)