VALUS: 24-aastane Norra neiu suri marutõppe, mille sai Filipiinidel päästetud kutsikalt

24-aastane Norra neiu Birgitte suri esmaspäeval marutaudi, mille sai Filipiinidel hulkuvalt koerakutsikalt, kelle ta oli tänavalt ära päästnud.

Birgitte ja tema sõbrad said mitmeid hammustusi koeraga mängides. Meditsiinitöötaja ametis olnud neiu tundis end halvasti paar nädalat peale reisilt naasmist. Arstid olid üllatunud, sest Norras pole marutaudi esinenud alates 1815. aastast, vahendab VG.

Neiu suri veidi enam kui kaks kuud pärast nakatumist. Ta sai haiguse veebruarikuus ühelt hulkuvalt koeralt, kelle ta tänavalt päästis.

Seltskond oli mopeedidega ringi sõitnud, kui nägid üht hulkuvat koera. Birgitte võttis ta kaasa puhkekohta, kus nad elasid. Pärast koera pesemist ja kammimist mängisid nad loomaga aias. Seltskond sai koeralt hammustada, nagu ikka koeraga mängides, ja meditsiinitöötajana ametis olev Birgitte aitas haavu tohterdada. Haavad olid kerged ja neile ei pööratud erilist tähelepanu.

Neiu hakkas end halvasti tundma pärast Norrasse naasmist. Haiguse sümptomid on palavik ja peavalu, aga hiljem võivad esineda hallutsinatsioonid, krambid ja hingamisraskused.

Arstid ei saanud aru, mis neiul viga ning keegi ei osanud seda seostada koeraga, isegi neiu ise mitte. Norras pole esinenud marutaudi üle 200 aasta. Neiu oli mitmel korral haiglas sees, kuni lõpuks püsivalt. Lõpuks kahtlustas üks Førde haigla arst, et neiul olid marutaudi sümptomid. Rootsisse analüüsiks saadetud proovid olid positiivsed.

Keegi seltskonnast polnud marutaudi vastu vaktsineeritud, kuna Filipiinide puhul pole see nõutav. Nüüd soovib neiu perekond, et Filipiinidele mineku puhul tehtaks marutaudi vastu vaktsineerimine kohustuslikuks. Birgitte armastas väga loomi ja tema vanemad kardavad, et nüüd juhtub ka teistega sama lugu.

Nüüd on kontrolliks ette võetud kõik, kes reisil kaasas olid ning 77 inimest, kes olid Birgitte’iga kontaktis. Igal aastal sureb maailmas marutaudi 55 000 inimest, enamus neist Indias.

Birgitte Kallestad (24) døde av rabies

Hun ble smittet av valp på ferie på Filippinene. Familien til Kallestad har kommet med en pressemelding, der de informerer om hva som skjedde da hun ble smittet: – Da det nå verserer mange rykter, velger vi å gå ut med den sanne historien om hva som skjedde.

Kommentaarid
(Külastatud 216 korda, 1 külastust täna)