Uus avastus: vesi jõudis Maale koos planeediga Theia

Uue avastuse kohasele jõudis vesi Maale koos Theia planeediga, mis põrkas Maaga kokku 4,4 miljardit aastat tagasi ja mille tulemusel sündis Kuu.

Maa ja teised planeedid moodustusid Päikse ümber tiirlevast tolmust 4,54 miljardit aastat tagasi. Maa aga erineb kõigist teistest, kuna selle pinda katab 70 protsendi ulatuses vesi, vahendab Helsingin Sanomat.

Mõnede teadlaste arvates oli vesi juba siis olemas, kui Maa tekkis. Seda teooriat toetab asjaolu, et Maa koore sees üle 410 kilomeetri sügavusel on teine kiht vett, mis on sama paks, kui Maa pealne osa. Teadlate arvates ei saanud selline kogus vett tungida läbi maa koore.

Hiljem on aga arvatud, et vesi tuli komeetidega. Ent sellist kogust ei saanud komeetidega tulla. Samuti on komeetide vesi teistsugune kui Maal olev vesi.

Nüüd on aga Saksa Münsteri ülikooli teadlased Gerrit Budde, Christoph Burkhardt ja Thorsten Kleine tulnud välja kolmanda teooriaga. Selle järgi tuli vesi Maale sama kokkupõrkega, mille tulemusel sündis Kuu. See avastus on avaldatud ajakirjas Nature Astronomy.

Kuu moodustus 4,4 miljardit aastat tagasi kokkupõrkel Theiaks kutsutud protoplaneediga. Kokkupõrkes eraldunud ainest sündis Kuu. Teada on, et Kuu koosneb samadest kivimitest, mis Maa koor. Theia sulandus täielikult Maa sisse.

Teadlased on nüüd molübdeeni osakesi uurides jõudnud järeldusele, et sama kokkupõrke tulemusel saabus Maale vesi.

Uuringu järgi on osa Maal leiduvast molübdeenist pärit mõnest teisest Päiksesüsteemist ja see on tulnud hiljem kui ülejäänud molübdeen. Maa koores olev molübdeen on osaliselt saabunud mujalt, samas kui Maa tuumas olev molübdeen on kõik algne ja ühesugune.

Uue avastuse kohaselt on osa molübdeeni saabunud Maale koos planeediga Theia. Kuivõrd osa molübdeenist on saabunud teistest Päiksesüsteemist, võib arvata, et ka Theia on moodustunud mujal ja vesi on saabunud sealt. See teooria seletab, miks Maal on palju rohkem vett kui teistel Päiksesüsteemi planeetidel.

Teadlaste väitel tõi Theia kaasa sedavõrd palju vett sisaldavat kivimit, et see seletab vee olemasolu Maal. Tegemist on küllalt uue hüpoteesiga, mistõttu vajab see veel teiste uuringute tuge. See uuring seostab esimest korda vee tuleku Kuu tekkega. Ilma Theiata aga oleks Maa üks tavaline Päiksesüsteemi planeet teiste seas.

https://www.nature.com/articles/s41550-019-0779-y

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,229 korda, 1 külastust täna)