USA välisminister kiitis täna Rovaniemis kliima soojenemist, soomlased šokis

USA välisminister Mike Pompeo ütles täna Arktilise nõukogu kohtumisel Soomes Rovaniemis, et kliima soojenemine on hea, kuna see annab võimaluse Arktikas äri ajamiseks.

Pompeo ei teinud saladust, et maailmas käib suurte, see on USA, Hiina ja Venemaa vahel võistlus Arktika võimaluste kasutamise pärast. Pompeo kiitis Arktika pakutavaid võimalusi, eriti gaasi ja nafta kasutamist, kuna see annab uued võimalused majanduskasvuks.

Soomlased olid kuuldust šokis, sest seni on Arktilise nõukogus räägitud vaid loodushoiust. Selline otsene majanduslik jutt lõi soomlased pahviks, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome, kes on praegu Arktilise nõukogu eesistujamaa, jäi pärast Pompeo sõnavõttu lolli olukorda, sest Soome poliitika on olnud risti vastupidine.

Sotsiaalmeedias edastatud sõnumitest jäigi mulje, et USA, Venemaa ja Hiina on otsustanud omavahel Arktika ära jagada ning nende jaoks on isegi hea, kui kliima soojeneb, sest siis saab kasutada nii Põhja mereteed kui ka kaevandada maavarasid. Arktikas arvatakse olevat kordades rohkem naftat ja gaasi kui Lähis-Idas on kunagi olnud. Ühtlasi näitab see, et USA huvi on olnud algusest peale Arktikat majanduslikult vallutada ning võidelda omale välja eelised Venemaa ja Hiina ees. Väikseid tegijaid nagu Soomet on lihtsalt ära kasutatud.

Michael E. Mann on Twitter

Mike Pompeo Praises Climate Change in the Arctic as ‘New Opportunities for Trade'” by @DavisOliverR for @Observer: https://t.co/62VQzqLKtw

Talking Points Memo on Twitter

Pompeo Praises Rising Sea Levels: Hey, It’s Good For Trade! https://t.co/WN4EoAWMeB

Secretary Pompeo on Twitter

We are entering a new age of strategic engagement in the Arctic region. To ensure a bright, peaceful, and sustainable future, all nations should have a right to engage peacefully in this indispensable region — but respect and transparency should be the price of admission.

Kommentaarid
(Külastatud 177 korda, 1 külastust täna)