Soomest leiti ligi 2000 aasta vanune eriti hinnaline ese – Soome muuseumiamet pidas seda kakajunniks

Soomest leiti 2015. aastal põllu pealt koos teiste asjadega ligi 2000 aasta vanune hundi pead meenutav Rooma-aegne ehe. Soome muuseumiamet uuris eset, aga pidas seda täiesti väärtusetuks kuivanud kakajunniks.

Hiljem tehti Saksamaal kindlaks, et tegemist oligi 2000 aasta vanuse eriti hinnalise ajaloolise esemega. Soome muuseumiamet tunnistab oma viga ja väidab, et tegemist oli suure eksitusega, vahendab Yle.

Eseme leidis 2015. aastal Kotkas Hurukselas põllu pealt ajaloohuviline Jani Paananen. Soomest leitud hundipea meenutab Saksamaalt Wilkenburgi linnast leitud sarnast hundipead. Seal asus 2000 aastat tagasi Vana-Rooma sõjalaager. Wilkenburgist leiti see ese 2015-2016. aastal toimunud väljakaevamiste käigus.

Wilkenburgist leitud hundipea on ilmselt osa tolleaegse Rooma sõduri käekaunistusest. Soomest leitud sarnane ese näitab, et Vana-Rooma kaubavõrgustik ulatus Soome lõunarannikule välja. See näitab, et kaubeldi roomlaste, germaanlaste ja põhjala rahvastega.

Kotka Hurukselast leitud hundipea kuju lisati juba paar aastat tagasi kohaliku Kymenlaakso muuseumi kogusse. Sinna see arvatavalt ka jääb.

Pellolta löytynyt outo möykky oli Museoviraston mukaan jätettä – Saksassa todettiin, että kyseessä olikin 2000-vuotias roomalaiskoru: “Moka on tapahtunut”

Museoviraston mukaan Kotkasta löytynyt sudenpäätä muistuttava esine on historiallisesti erittäin arvokas. Se tosin tulkitsi löydön ensin peltojätteeksi.

Kommentaarid
(Külastatud 511 korda, 1 külastust täna)