Soomes on kaks elukutset, mille esindajad pääsevad pensionile juba 45-aastaselt

Enamus soomlasi pääseb pensionile alles pärast 60. eluaastat, aga on kaks elukutset, mille esindajad saavad pensionile juba 45-aastaselt.

Varem, enne 2017. aasta pensionireformi pääsesid ka politseinikud pensionile hiljemalt 60. eluaastaks. Sama eelis oli põhikooli õpetajatel. Teistest varem pääsesid pensionile ka mitmed riigi- ja omavalitsusametnikud. Näiteks omavalitsuste bussijuhid said pensionile 55-aastaselt. Sama kehtis vedurijuhtide kohta, vahendab MTV.

Mõnes sõjaväelises ametis pääseb pensionile enne 60. eluaastat. Näiteks 1970. aastal sündinud piirivalvurid saavad pensionile 57-aastaselt. Kõige nooremalt, 44-aastaselt saavad pensionile aga rahvusteatri balletitantsijad. Sõjaväelandurid lõpetavad karjääri 45-aastaselt ja jätkavad siis tsiviilteenistuses.

Kõige enam tekitas 2017. aasta pensionireform poleemikat seoses tuletõrjujate pensioniea tõstmisega. Tuletõrjujatest 40 protsenti jääb töövõimetuspensionile ja 60 protsenti vanaduspensionile.

Kommentaarid
(Külastatud 1,100 korda, 1 külastust täna)