Soomes kasvab tapva marutaudi oht, kuna Eesti kiipide ja dokumentidega tuuakse sisse Venemaa koeri

Soomes on kasvanud tapva viirushaiguse marutaudi oht, kuna Eesti kiipide ja dokumentidega tuuakse sisse koeri, kes on pärit Venemaalt.

Soome on olnud viimased 30 aastat marutaudi-vaba, aga oht haigus saada on suurenenud seoses välismaalt sisse toodavate loomadega. Inimesi hoiatatakse reisile minnes marutaudi eest, aga sel hoiatusel on tõsi taga, sest kõik haigestunud surevad, vahendab MTV.

Soomes on aastakümneid võideldud marutaudi vastu koduloomade vaktsineerimise ja metsa viidud vaktsiinide abil. Viirus pole aga Soomest kadunud, sest seda on sisse toodud välismaalt koos lemmikloomadega.

Soome tuuakse eri ühingute kaudu välismaalt tänavakoeri ja -kasse, kelle vaktsineerimise kohta andmed puuduvad. Loomade sissetoomine on suurenenud viimastel aastatel, mis on tõstnud nakkuse ohtu. Viirust esineb palju näiteks Tais ja Indoneesias.

Lähim ohupiirkond on aga Venemaa. Venemaalt tuuakse Soome palju lemmikloomi, kel on Eesti kiibid ja dokumendid. Need loomad on justkui Eestist, aga tegelikult võivad olla toodud mõnest marutõve piirkonnast Venemaalt.

Marutaudi puhul on suurim oht selle pikk peiteperiood. Loom võib tunduda täiesti terve, kuna nakatumise ja haigusnähtude vahe võib olla mitu kuud. Loom levitab süljega viirust juba kaks nädalat enne haigusnähtude ilmnemist.

Soomes on marutaudi tuvastatud mitmel korral. Näiteks 2003. aastal toodi Eestist Soome hobune, kel oli marutaud. 2007. aastal tõid inimesed India-reisilt kaasa koera, kes põdes marutaudi. Arstid hoiatavad, et välismaal olles võib looma päästmine tunduda õilis tegu, aga marutaudi oht on selleks liiga tõsine, et sellega riskida. Ühtlasi annavad arstid soovituse, et välismaal reisil olles ei tohiks loomi toita ega silitada.

Kommentaarid
(Külastatud 714 korda, 1 külastust täna)