Soome naine värvis oma maja roosaks – sai 5000 eurot trahvi

Soomes Pirkanmaal on kujunenud huvitav olukord, kus omavalitsus määras maja roosaks värvinud naisele 5000 eurot trahvi. Naine seda raha maksta ei kavatse.

Ligi 4000 elanikuga Vesilahti vallas Pirkanmaal on käimas omamoodi vaidlus, kus vastamisi on majaomanik ja valla ametnikud. Vald sai Hämeenlinna halduskohtus esialgu võidu, vahendab Ilta-Sanomat.

Läbi see võitlus ei ole, kinnitab majaomanik Katri. Ta kavatseb otsuse edasi kaevata või saada eriluba. Naine kavatseb otsida toetust selleks, et maja saaks jääda roosaks.

Naine ostis algselt 1949. aastal ehitatud maja 5 aastat tagasi. Maja oli kollast värvi ja värv koorus maha. Lisaks oli laudis mäda.

Naine otsustas 2016. aasta suvel laudise korda teha. Ta edastas ehitusjärelvalvele teate ja kukkus värvima. Naisel oli ettekujutus, et ainult teatamisest piisab. Ta ei tulnud selle peale, et peab ootama vastust.

Kui pool maja oli juba värvitud, tuli vallast vastus: kuivõrd värv on juhiste vastane, tuleb taotleda luba. Naine otsustas maja siiski roosaks värvida, nagu oli alustanud.

Luba ei saanud naine aga ka tagantjärgi. Kõige värskema naela kirstu lõi halduskohus, kui andis vallale õiguse määrata naisele 5000 eurot trahvi. See nõue läheb käiku, kui naine ei vaheta värvi ära juuli lõpuks.

Värv ei vahetu, tõdeb naine nüüd, pärast kolm aastat kestnud kemplust. Ta on kindel, et kui selle 5000 ära maksab, tuleb mõne nädala pärast veel 10 tonni peale nõue.

Naist paneb imestama valla ametnike suur soov naisega värvi pärast jageleda. Tema sõnul on Vesilahti vallas palju omanäolisemaid maju. Teede ääres on mitmeid kokku kukkunud lobudikke, mille heakord ei näi valda põrmugi huvitavat.

Naisele on tehtud selgeks, et tema maja värv ei kõlba ümbritsevasse keskkonda ning see on liiga väljapaistev ja tähelepanu äratav. Valla arvates on värv kirgas roosa, aga omaniku arvates lihtsalt tavaline roosa.

Maja asub 100 meetri kaugusel maanteest ja põõsaste vahel. Seda pole isegi näha tee pealt, kust autod 80-kilomeetrise tunnikiirusega mööda kihutavad.

Valla väitel pole roosa värv hea maitse. Naine ei saa aru, kelle maitset silmas peetakse? Kas ainult ühe ametniku maitse on õige maitse? Naine räägib, et tahab elada värvikas maailmas ja roosa värv sobitub keskkonda vägagi hästi. Ilukirsside lehed on samamoodi roosad nagu pajulilled ja ristikuõied.

Lisaks on vald oma otsust põhjendanud sellega, et värv häirib naabreid. Samas pole ükski naaber midagi öelnud ega kaevanud. Vastupidi, ta on saanud värvi eest kiita.

Kui vald ähvardas naist sunnimeetoditega, siis tegi see juba naisele heameelt. Ta mõtles, et kas nüüd tulevad mehed kohale palja ülakehaga maja värvima. Naist häirib ka see, et ametnikud temaga näost näkku suhelda ei taha, vaid saadavad oma sõnumeid kirja teel postiga. 5000-eurose ukaasi kohta pole ta vallast näiteks veel teadet saanud.

Vesilahti valla juhtkond on nüüd seoses vaidlusega mures valla maine pärast. Valla juhtkond asjas aga seisukohta võtta ei taha. Kuivõrd samas kõrval on Lempäälä vald, on majaomanikul tekkinud plaan liituda hoopis naabervallaga.

Päätös: vaaleanpunaisesta talosta 5 000 euron uhkasakko – nyt puhuu omistaja: “Kukaan ei ole tullut valittamaan”

Runsaan 4000 asukkaan Vesilahden kunnassa Pirkanmaalla on menossa hyvin erikoinen kiista, jonka vastapuolina ovat yksityinen kiinteistönomistaja ja kunnan virkamiehet. Jälkimmäiset ovat voitolla, kiitos Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen. Ohitse taistelu ei ole. Näin vakuuttaa väärän väriseksi eli vaaleanpunaiseksi talonsa maalannut Katri Hakola. - Aion valittaa päätöksestä tai anoa poikkeuslupaa.

Kommentaarid
(Külastatud 734 korda, 1 külastust täna)