Selgus Matti Nykäneni surma põhjus – haigus oli liiga kaugele arenenud

Suusahüppelegendi Matti Nykäneni surm tuli suure üllatusena nii tema emale kui õdedele. Surma põhjus oli kõhunäärme põletik.

Veebruarikuu 4. päeval tardus kogu Soome uudise peale Matti Nykäneni ootamatust surmast. See uudis puudutas soomlasi ja levis laialt ka välismaal. Nykäneni lähedastele oli see esmaspäevase talvehommiku teade šokk, vahendab Ilta-Sanomat.

Emal Vienol pidi olema sama nädala kolmapäeval sünnipäev ja Matti pidi koos Piaga külla tulema. Kurb uudis tuli ootamatult ka Matti õdedele Päivile ja Tuijale. Nykänenil oli tuvastatud 2018. aasta sügisel diabeet, aga õed arvasid, et see on kontrolli all.

Matti ütles jaanuaris, et on teda sügisel tabanud haigusest paranenud. Mingeid valusid teadaolevalt enam ei olnud. Telefonis tundus ta reibas, ütles õde Päivi.

55-aastaselt lahkunud Nykäneni surma põhjuste üle on palju spekuleeritud. On räägitud salapärastest kõhuvaludest, mis Mattit vaevasid. Siis räägiti sellest, et Matti kukkus lund lükates kodumaja katuselt alla ning et see vigastas teda.

Nüüd on aeg paljastada tõde. Usaldusväärsete allikate põhjal oli Matti ametlik surma põhjus kaugele arenenud kõhunäärmepõletik. Otsese surma põhjusena tuvastati 2019. aasta märtsis kopsupõletik. Nykäneni õed kinnitavad seda. Kõhunääre kannatas omakorda alkoholi tarvitamise tõttu.

Omaste lein on suur. Tuge saavad nad Mattiga seotud mälestustest. Nad on tänulikud, et Matti sai ilusad matused. Ta maeti Jyväskylä vanale kalmistule märtsikuu alguses. Oli eriti tähelepanuväärne, et vana võistluskaaslane Jens Weissflog tuli kohale. Ilmselt Matti oli pilvepiiril selle üle uhke, rääkis õde Päivi.

Matuste lõpus esitas Matti bändikaaslane, kitarrist Jussi Niemi kaitseinglist pajatava vana laulu Maan korvessa, mis veel kõrvus heliseb, rääkis teine õde Tuija.

Jväskylä linnas aga kavandatakse praegu Mattile ausamba püstitamist. Kavas on ka muid tähelepanuavaldusi, näiteks juulikuus tahab Jussi Niemi korraldada Mattile mälestuskontserdi. Päevaks on planeeritud Matti sünnipäev 17. juuli. Õde Päivi ütles, et Matti lauljakarjäär oli sedavõrd pikk ja edukas, et ta on sellise tähelepanuavalduse ära teeninud.

Omaiset paljastavat nyt ensimmäistä kertaa Matti Nykäsen kuolinsyyn

Helmikuun 4. päivänä 2019 Suomi pysähtyi uutiseen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen äkillisestä kuolemasta. Tieto kosketti laajasti suomalaisia – ja myös hämmästyttävän laajasti ulkomailla. Nykäsen läheisille maanantaisen talviaamun uutinen oli shokki. - Matin kuolema tuli täytenä yllätyksenä. Juuri sillä viikolla minulla piti olla syntymäpäivät keskiviikkona, ja Matti oli tulossa kylään vaimonsa Pian kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 727 korda, 1 külastust täna)