SELGUS MAJAS: Norras Vene luurevaalaks peetud valgevaal on tegelikult hoopis laste teraapiavaal

Norras Peterburi kirjadega rakmete tõttu Vene luurevaalaks peetud valgevaal on tegelikult hoopis laste teraapiavaal.

Norralased panid vaalale nimeks Hvaldimir, aga tegelikkuses on looma nimi hoopis Semjon, vahendab Fiskeribladet.

Vaal on tekitanud Norras imestust alates aprilli lõpust, kui ta väikse Tufjordi küla juures välja ilmus. Luurekahtlusi tekitasid vaalal küljes olnud rakmed, mille külge oli võimalik kinnitada kaamera. Vaal tundus paluvat abi ja tal võeti rakmed pealt ära.

Vene päritolule viitas rakmetel peal olnud kiri „Equipment of St. Petersburg”. Tromso ülikooli professor Audun Rikardsen arvas, et vaal on pärit Murmanski sõjaväebaasist. Ühe teooria järgi oli aga vaal pärit hoopis USA-st Floridast sealsest St. Petersburgist.

Vaal jäi Tufjordi sadama juurde ja oli väga inimsõbralik. Seoses luurekahtlustega sai vaal üle ilma kuulsaks ja ta nimetati Vene tausta tõttu Hvaldimiriks, kus hval tähendab norra keeles vaala.

Nüüd aga hakkab müsteerium lahenema. Nimelt kirjutas Norra väljaanne Fiskeribladet, et tegemist on tõenäoliselt teraapiavaalaga. Fiskeribladeti endine ajakirjanik ja Norra konsul Murmanskis tundis looma ära. Vaala tegelik nimi on Semjon.

Semjonist oli Fiskeribladetis juttu juba 2008. aastal. See oli teraapiavaal Norra piiri lähedal asuvas merekeskuses. Vaala eesmärk oli ravida lastel vaimseid ja mäluprobleeme.

Semjon sattus inimeste juurde 2003. aastal, kui ta päästeti merelõvide käest. Nüüd on norrakad õnnelikud, et teada said, et vaalal pole kurje kavatsusi, vaid tahab teha head.

Semjon on seega paarikümne aastane, aga vaala puhul pole see kõrge iga. Valgevaalad elavad 50-aastaseks. Valgevaal ehk beluuga elab Põhja jäämeres, aga neid on kohatud ka Soomes. Viimati täheldati valgevaala Soomes 1986. aastal Hailuoto juures. Eestis ilmus sama vaal välja Käsmus.

Valgevaalad kasvavad enamasti 3 meetri pikkuseks, aga pikkus võib ulatuda ka 6 meetrini. Loom kaalub ligi tonni.

“Hvaldimir” heter trolig “Semjon”, og er en terapihval. Se video når den leker med barn

Den tamme hvithvalen i Finnmark, som ble reddet av fiskere, er hverken spion- eller bombehval. Den er derimot en russisk terapihval. Norske medier har den siste tiden skrevet en god del om hvithvalen, etter at flere fiskere i Finnmark i slutten av april fikk nærkontakt den.

Kommentaarid
(Külastatud 808 korda, 1 külastust täna)