Oluline muutus: Tööandjad peavad hakkama ELis mõõtma ja fikseerima töötajate tööaega

Tööandjad peavad ELis looma süsteemi, et mõõta ja fikseerida töötajate tööeaega, otsustas Euroopa Liidu kohus teisipäeval Luksemburgis.

Kohtu otsuse kohaselt peavad tööandjad igas liikmesriigis hakkama kohustuslikus korras mõõtma ja fikseerima töötajate tööeaega, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome tööterviseameti info kohaselt peavad nüüd kõik tööandjad hakkama igapäevaselt mõõtma tööatajate tööaega. See mõjutab kõiki tööandjaid ja töötajaid ning peagi selgub, millise aja jooksul uus süsteem tööle rakendub.

Kohtu otsus jätab tööandjatele võimaluse ise otsustada, mil viisil aega mõõta: kas kiipkaardi, sülearvuti eraldi rakenduse või mobiilirakendusega. Praktikas näeb see välja samamoodi nagu olid vanasti kellaaja-kaardid, mida tööle minnes ja töölt tulles registreeriti.

Süsteemi eesmärk on saada infot töötajate tegeliku tööaja, ületundide ja puhkeaja kohta. Ilma tööaja täpse fikseerimiseta on võimatu kindlaks teha, et töötajate õigused on kaitstud.

Otsus tuleneb juhtumist, kus vastamisi olid Hispaania ametiühing ja Hispaanias tegutsev Deutsche Banki filiaal.

Kohus ei fikseerinud seda, kas e-kirja saatmine tuleb samuti eraldi üles tähendada.

Soomes on seni olnud soovitus, et spetsialistide tööaeg tuleks fikseerida. Nelja kuu jooksul ei tohiks keskmine nädalane tööaeg ületada 40 tundi. Soomes hakkab uus tööajaseadus kehtima järgmise aasta algul.

Euroopa Liidu tööajadirektiiv paneb paika maksimaalse tööaja ning minimaalse aja päevasele ja nädalasele puhkeajale. Soomes paneb tööajaseadus tööandjatele kohustuse jälgida töötajate tööaega.

Kohtu otsus on ajanud Saksamaa tööandjad juba tagajalgadele, kes peavad seda 21. sajandi kellaaja kaardi süsteemi tagasitulekuks. Euroopa ametiühingud on aga otsust kiitnud, kuna tänu sellele kaovad ära „piiramatud töötunnid”.

Soome tööandjate keskliidu hinnangul see Soome tööandjaid ei mõjuta, kuna nii praegu kehtiva kui järgmisest aastast kehtima hakkava tööajaseaduse järgi peavad juba praegu Soome tööandjad fikseerima töötajate tööaja kestuse. Seetõttu otsus Soomet ei mõjuta.

Töökaitseametnikel on juba praegu õigus kahtluste korral küsida Soomes tööandjatelt töötajate tööaja aruandlust. See aga ei nõua Soomes mingite kelaaja kaartide või rakenduse kasutamist.

Tulevatko kellokortit takaisin? EU määräsi työnantajat mittaamaan päivittäistä työaikaa

Kuinka mitataan ja kirjataan asiantuntijan työpäivän kesto, jos hän työskentelee pari päivää viikossa etänä kotoa käsin? Työnantajien pitää kehittää siihen jokin keino, näin edellyttää Euroopan unionin tuomioistuimen tuore päätös. EU-tuomioistuin päätti tiistaina Luxemburgissa, että kaikissa jäsenmaissa työnantajien on alettava mitata työntekijöiden päivittäistä työaikaa. “EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan kaikkien jäsenmaiden työntekijöiden työaikoja tulee seurata päivätasolla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,336 korda, 1 külastust täna)