MIDA? Kas Soomes on tõesti riigipöörde oht?

Soome pole just selline maa, mille puhul võiks arvata, et seal toimub riigipööre. Ent mõjukas väljaanne Economist on märkinud Soome koos Ukrainaga ära kui maa, kus võib toimuda riigipööre.

Soome oli toodud ära kaardil, mis ilmus ajakirjas aprillikuu lõpus seoses riigipöörete-teemalise artikliga ja kus oli ära toodud riigipöörde oht eri riikides 2019. aasta aprillikuus, vahendab.

Tõsi, tõenäosus on väga väike. Kõige suurem on riigipöörde tõenäosus Alžeerias, Afganistanis ja Burkina Fasos. Kui aga Türgi välja jätta, siis on Euroopa maades Economisti kaardi järgi riigipöörde tõenäosus kõige suurem Ukrainas ja Soomes, 0,2 ja 0,4 pügala vahel.

Asja uuris Suomen Kuvalehti ja sai teada, et see hinnang tuleneb uurimisasutuse One Earth Future prognoosist. Ka Economisti hinnangul tundus Soome sattumine ohtlike riikide hulka veidi kummaline.

Kuvalehti sai kätte ka One Earth Future’i esindaja, kelle väitel tuli Soome võrdne tase Ukrainaga sellest, et ohutaset hindav algoritm arvestab valimistega. Riigipöörde oht on suurem vahetult enne ja pärast valimisi. Seega tõstsid valimised veidi Soome puhul riigipöörde ohtu.

The Economist julkaisi kartan sotilasvallankaappauksen riskistä Suomessa – “Sellainen olisi hyvin yllättävää nähdä” – Suomenkuvalehti.fi

Arvion on tehnyt yhdysvaltalainen One Earth Future -tutkimuslaitos. Brittiläinen laatulehti The Economist julkaisi huhtikuun numerossaan kartan kaikista maailman maista. Kartassa näytettiin, miten todennäköinen on tietyissä maissa tänä keväänä tapahtuva vallankumous tai sotilasvallankaappaus. Algeria arvioitiin kaappausaltteimmaksi maaksi 1,0-1,2 prosentin todennäköisyydellä. Eurooppaan kaappauksia ei juuri ennustettu. Kaksi maata on kuitenkin nostettu ylitse muiden.

Kommentaarid
(Külastatud 353 korda, 1 külastust täna)