Maaletuleku keelu rikkujad võidakse nüüd Soomes vangi panna, kõige rohkem on keelu rikkujate seas eestlasi

Soomes lisati aasta algul seadusesse säte, mille kohaselt võidakse maaletuleku keelu rikkumise eest vangi panna. Varem sai keelu rikkumise eest teha trahvi. Kõige rohkem on keelu saanute seas eestlasi.

Soome politsei tervitab muudatust, kuna juba 2012. aastal täheldati, et Soomes käib lähipiirkondadest inimesi, kellele on kehtestatud maaletuleku keeld. Seni on neile määratud trahv ja nad tagasi saadetud, aga sellele vaatamata need inimesed naasevad. Nüüd on ette võetud karmimad abinõud, vahendab MTV.

Käesoleva aasta esimese nelja kuu jooksul tuvastati Soomes 160 maaletuleku keelu rikkumist. Aasta jooksul registreeritakse tavaliselt ligi 500 sellist rikkumist.

Kõige enam on maaletuleku keelu rikkujate seas eestlasi, siis tulevad gambialased ja valgevenelased. Osa keelu rikkujatest käivad Soomes tööl ja panevad toime kuritegusid. Nad jäävadki vahele tavaliselt kas mõne kuriteo või kiiruseületamisega.

On tavaline, et ühed ja samad inimesed rikuvad keeldu korduvalt. Osa Eestisse tagasi saadetuid naaseb juba järgmisel päeval. Politsei loodab, et vanglakaristus hirmutab trahvidest enam.

Politsei loodab, et karistuste karimistamisega jääb korduvaid maaletuleku keelu rikkumisi vähemaks. Seni on olnud nii, et inimene paneb Soomes toime kuriteo, talle määratakse maaletuleku keeld ja saadetakse Soomest välja, aga juba järgmisel päeval on ta tagasi, kuna keelu rikkumise eest oli varem ette nähtud ainult rahatrahv.

Kõige enam rikuvad maaletuleku keeldu need Euroopa Liidu kodanikud, kes tulevad maadest, kus pole piirivalvet. Mujalt kolmandatest riikidest kodanikele kehtestatakse tavaliselt keeld, mis puudutab tervet Schengeni piirkonda.

Kokku oli 2018. aasta lõpus Euroopas kehtestatud ligi 500 000 Schengeni piirkonda puudutavat maaletulekukeeldu, neist Soome oli kehtestanud ligi 3000. Lisaks on nn rahvuslikud keelud. Maaletuleku keelu võivad kehtestada migratsiooniamet, politsei ja piirivalveamet.

Kommentaarid
(Külastatud 4,395 korda, 1 külastust täna)