Kes teab, mis see on? Soomes leiti metalliromu seast kiirgav ese, aga keegi ei tea, mis see on

Soomes satub metalliromulatesse harva asju, mis kiirgavad. Nüüd toodi üks taoline, aga keegi tea, misasi see on.

Kiirgav ese tuvastati Põhja-Pohjanmaal, kui kiirgusandurid hakkasid vanaraua kokkuostu väravas undama. Metalliromu seast leiti kiirgav ese, aga keegi ei tea, misasi see on.

Asja kohta andis täna, reede õhtul teada Soome kiirguskeskus Stuk.

Metalli kokkuostufirma pani asja kindlasse kohta ja teatas asjast kiirguskeskusele. Inspektor käis kohal ja tuvastas, et seade sisaldab raadiumi radioaktiivset isotoopi 226. Tegemist on nõrgalt radioaktiivse esemega.

Asi oli toodud ühest teisest metalli kokkuostu firmast, kus see oli seisnud mitu aastat. Arvatavalt on tegemist mingi mõõteriistaga ja see on aastakümneid vana. Seadmel on peal kiri Siemens-Schuckert, vahendab Helsingin Sanomat.

Seade on küll nõrgalt radioaktiivne, aga selle omamine ja käitlemine vajab eriluba. Niisamuti ei tohi seda tuua lihtsalt niisama metalli kokkuostu, vaid see tuleb viia radioaktiivsete jäätmete vastuvõtu punkti. Selline koht on Soome Olkiluoto tuumajaama juures.

Kommentaarid
(Külastatud 466 korda, 1 külastust täna)