Karm video: Mustanahaline piletikontrolör tõmbas Soomes piletita reisija pikali maha, kuna reisija ütles talle „neeger”

Soome raudteefirma VR 29-aastane mustanahaline meeskontrolör sai kohtus trahvi selle eest, et vägivallatses eelmise aasta jaanuaris Helsingis Pasila raudteejaamas piletita reisija kallal. Reisija oli talle öelnud „neeger”.

Paar päeva enne juhtumit oli üks teine kontrolör tuvastanud rongis piletita reisija. Nende vahel puhkes pileti kontrollimise teemal vaidlus ja kohtu hinnangul oli kontrolör olnud „erutatud seisundis”. Kontrolör oli selles olukorras kasutanud vandesõnu ja provotseerinud, vahendab Ilta-Sanomat.

„Hei, siin on piletita, siin on piletita mees, kes ei taha maksta. Kas see on õige?” oli kontrolör hüüdnud üle rongi.

Reisija tegi kontrolöri kohta kuriteoteate. Mõned päevad hiljem nägi reisija rongis uuesti sama kontrolöri. Ta tahtis teha kontrolörist pilti, et see lisada kuriteoteatele.

Esimene pilt ei õnnestunud ja siis küsis teine, halli riietusega mustanahaline kontrolör pildi tegemise põhjust. Mees, kellest pilti teha taheti rääkis paar päeva varem toimunust. Ka sel korral sõitis sama reisija ilma piletita.

Reisija läks maha Pasila jaamas. Perroonil tuli kontrolör reisijale vastu ja reisija otsustas teha uue pildi.

Kohtus vaadati videot, kus toimuv oli hästi näha. Videost on näha, kuidas mütsiga mees tuleb rongist perroonile. Ta tahab teha pilti kollase vestiga VR-i kontrolörist, kes tõstis käe telefonile ette.

Reisija väitel tahtis kontrolör talt telefoni ära võtta, mistõttu võttis ta telefoni teise kätte ja pani siis taskusse. Reisija väitel tekkis kontrolöriga vaidlus, kas raudteejaamas võib pildistada – kohtus selgus hiljem, et jaamas võib küll pilti teha.

Pärast seda jutuajamist tõmbas teine, halli riietusega mustanahaline VR-i kontrolör reisija pikali maha. Reisija palus kontrolöril temast lahti lasta. Reisija ei teadnud, et ka teine, teda maha tõmmanud mees oli kontrolör. Maas olnud reisija ütles, et kontrolör läheb selle eest veel kohtusse.

Pärast seda tulid kohale turvatöötajad, kes viisid reisija Pasila jaama teise otsa, kus on politsei. Tal keelati jaama sisenemine.

Reisija ütles, et ei osanud millestki aimata, et teda maha tõmmanud mees oli kontrolör ja ta arvas, et see mees oli tavaline reisija. Kontrolörile esitati süüdistus löömises. Kohtus rääkis kontrolör, et läks kolleegile appi. Kontrolör põhjendas oma tegu sellega, et reisija oli talle öelnud „neeger” ja et ta ei tohiks Soomes olla. Lisaks oli reisija öelnud, et „neegrid tuleks ära tappa”.

Kontrolöri väitel oli tegemist hädakaitsega. Kohtu hinnangul ei tulnud aga kusagilt välja, et reisija oleks tahtnud kontrolörile kallale minna. Suusõnaline ütlus ei anna kohtu hinnangul alust teisele kallale minna, samuti ei anna selleks õigust piletita reisimine. Sellest tulenevalt ei pidanud kohus reisija mahatõmbamist seadusega lubatud hädakaitseks.

Kohus mõistis kontrolörille vägivalla eest trahvi 15 päevamäära ulatuses ehk 90 eurot. Kohtu hinnangul oli kergendav asjaolu see, et kontrolör tahtis kolleegi aidata. Mees jäi ka tööst ilma, mida kohus vaatas samuti kui kergendavat asjaolu.

Lisaks trahvile peab mees maksma 200 eurot hüvitist reisijale põhjustatud valu ja kannatuste eest.

Kuu aega tagasi tehtud otsus on jõustunud.

Kommentaarid
(Külastatud 2,215 korda, 1 külastust täna)