ISIS-e laagris Süürias on 44 soomlast, kes tahavad tagasi koju tulla

ISIS-e laagris Süürias on kokku 44 soomlast, kellest 33 on lapsed, Nad tahavad nüüd Soome tagasi tulla.

Soomlased on Süüria kirdeosas olevas Al-Holi laagris. Soome Yle ajakirjanik kohtus täna 5 soome naisega, kes väitsid, et laagris on 11 ema ja 33 last.

See tähendab, et soomlasi on rohkem kui algselt arvatud. Soome naised rääkisid, et on Süürias elanud aastaid ning osa lapsi on seal sündinud. Naised ei soovinud oma nime avalikustada.

Kõik naised tahavad Soome naasta ja nad leiavad, et pole Süürias midagi valesti teinud. Üks naistest ütles, et nad on soomlased ja ei näe põhjust, miks nad ei võiks Soome naasta. Kõik viis ajakirjanikuga rääkinud naist on Soomes sündinud. Kolm neist on nn põlissoomlased üle terve Soome ja nad rääkisid, et tahtsid juba varem lahkuda, aga neil polnud selleks piisavalt raha.

Naised rääkisid, et lastel on pidevalt kõhud lahti ja paljud lapsed surevad. Arstid käivad, aga ka nende võimalused on piiratud. Lapsed surevad laagris kopsuhaigustesse. Üks naistest on juba varem intervjuusid andnud Sanna.  Laagris on palju eurooplasi, seal kuuleb saksa, prantsuse, vene ja taani keelt.

Al-Holi laagris on üle 70 000 inimese. Suurem osa toodi sinna Baghuzist, mis oli ISIS-e viimane kants enne nende võimu kukutamist Süürias. Laagris on teadaolevalt surnud juba 200 last. ISIS-e ridades oli palju välismaalasi nii Euroopast kui mujalt maailmast.

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – “Haluamme takaisin Suomeen”

Yle vieraili ensimmäisenä suomalaisena mediana Al-Holin leirillä. Leirin alkeellisissa oloissa olevien suomalaisten joukossa on 33 lasta.

Kommentaarid
(Külastatud 497 korda, 1 külastust täna)