Hitler kinkis Mannerheimile juubeliks oma portreemaali, mis oli peidus pööningul

Hitler kinkis 1942. aastal Soome väejuhile, marssal Carl Gustav Mannerheimile 75. juubeliks isiklikult oma portreemaali, mis aga oli aastakümneid peidus Mannerheimi kodumaja pööningul.

Maal oli Helsingis Kaivopuistos asuva maja pööningul kastis, millel polnud mingeid kaunistusi või kirju. Kastis on vineerist kaas, mille taga on maal. Selle alaossa on kirjutatud saksa keeles: Soome vabadusvõitluse marssalile, vabahärra Mannerheimile 75. sünnipäeval südamlike tervitustega 4. juunil 1942. Adolf Hitler.

Maali tagaosale on kirjutatud käsitsi selle mõõdud: 46×59 sentimeetrit. Õlimaalil on kujutatud Adolf Hitlerit. Seda pole teadaolevalt kunagi seinale riputatud ja see pole olnud kusagil väljas. Maal arvati olevat kadunud ja räägiti, et see põletati pärast sõda Mannerheimi kodumaja ahjus, vahendab Helsingin Sanomat.

Maalist on olemas 1942. aastal tehtud pilt, kus see on põrandal ja juures on näha kellegi saapad.

Hitler andis marssalile pildi üle Imatral rongi salongvagunis. Juures olid ka Soome president Risto Ryti ja Saksa väejuht Wilhelm Keitel. Maali autor on Austria kunstnik Karl Truppe.

Pärast Mannerheimi sünnipäeva see maal kadus ja vajus unustusehõlma. Teadaolevalt ei riputatud seda kunagi seinale. Maal on kogu selle aja ehk 77 aastat olnud puidust kastis Helsingi Kaivopuisto pööningul. Varem arvati, et maal on hävitatud. Pärast sõda oleks sellise maali olemasolu olnud isegi ohtlik.

Lisaks maalile kinkis Hitler Mannerheimile sünnipäevaks kolm maastikuautot Steyr ja suure kasti Saksa veinidega. Ühe auto jäänused on teadaolevalt säilinud tänase päevani. Mannerheim sai Hitlerilt ka Saksa riigi kõrge autasu, Saksa Kotka rüütelkonna kuldse suurristi. Tavaliselt omistati see vaid riigijuhtidele. Rist on tallel Mennerheimi muuseumis Helsingis. Mannerheimil oli see rist rinnas, kui ta külastas mõne nädala pärast Saksamaad.

Helsingis Mannerheimi muuseumis Hitleri pilti seinale riputada kavas ei ole.

Hitler antoi kiusallisen lahjan – Tältä näyttää maalaus, joka kätkettiin Mannerheimin ullakolle vuosikymmeniksi

Marsalkka Mannerheimin entisen kotitalon vintillä Helsingin Kaivopuistossa on yksinkertainen puulaatikko, jossa ei ole mitään koristeita tai merkintöjä. Laatikossa on vanerikansi, jonka takaa paljastuu maalaus. Sen kehyksen alalaidassa on laatta. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentaarid
(Külastatud 654 korda, 1 külastust täna)