Helsingi linnarataste kohta on tulnud palju kaebusi tarbijakaitsele

Helsingi linnarataste ehk nn Fillarite kohta on tulnud tarbijakaitsele palju kaebusi. Kui ratast pole olnud võimalik pärast kasutamist lukustada, siis on kasutaja pidanud maksma trahvi 89 eurot. Trahvid lähevad Helsingi linnale, aga neid hüvitab erafirma CityBike Finland.

Helsingi naine Kaisa jättis ratta 1. mai hommikul Kaivopuisto pargi äärde. Seal polnud enam vabu kohti, mistõttu pani naine ratta trossiga nii lukku nagu oli reeglites kirjas. Ratas andis teada, et kõik on korras, vahendab MTV.

Kui Kaisa tahtis õhtul teisest kohast uut ratast võtta, siis see ei õnnestunud. Naine hakkas mõtlema, et võibolla ei saanud ratas lukku. Klienditeenindus oli juba suletud ja probleemi ei saanud lahendada. Järgmisel päeval tuli e-posti kaudu 89 euro suurune arve.

Kaisa kaebas asja kohta tarbijakaitsesse. Alates aprilli algusest on tarbijakaitse saanud rataste kohta juba 15 kaebust. Seda pole palju, aga need on kõik seotud samalaadse olukorraga, mida kirjeldas Kaisa. Tarbijakaitse hinnangul on seda küllalt palju nii lühikese aja jooksul.

Mõned kaebajad on andnud teada, et neil on soovitatud võrra ühendust klienditeenindusega, aga klienditeenindusega ei saanud kontakti isegi pärast 15 minuti pikkust ootamist.

Helsingi linnarataste klienditeeninduse eest vastutab erafirma CityBike Finland. Trahvid aga lähevad Helsingi linnale. Linn maksab teenuse eest firmale CityBike Finland summa, mis katab ratastega seotud kulud. Firma teenib kasumit, kui müüb lisaks reklaame Alepa kauplusteketile. Firma kasum oli eelmisel aastal pool miljonit eurot.

Linn saab omale kõik rataste kasutamisest saadud maksed, kaasa arvatud trahvisummad, ja kasutab seda raha erafirmale teenuse eest maksmiseks. Võimalike kahjude hüvitamise eest aga vastutab CityBike Finland. Firma ei suutnud vastata küsimusele, miks Kaisale ei saa trahviraha tagastada. Esialgu oli trahvi põhjendatud sellega, et ratas oli jäetud rattajaama lohakalt maha. Aga ratast ei jäetudki rattajaama, vaid selle kõrvale trossiga kinnitatuna.

Linnarataste kasutamine on väga populaarne ja Kaisa oli nende hulgas, kes pidasid seda heaks asjaks. Pärast juhtunut on aga tema huvi raugenud. Ta tunnistab, et pole pärast seda enam rattaid kasutanud. Tal jäi väga halb tunne ning ta ei oska öelda, kas maksab selle eest enam järgmisel aastal.

Kommentaarid
(Külastatud 335 korda, 1 külastust täna)