HEA TEADA: Helsingi all asub salapärane viinatunnel

Järgmisel nädalavahetusel, 17-19. mail korraldatakse Helsingis üritus Open House Helsinki, mille käigus pääsevad huvilised neisse hoonetesse ja paikadesse, kuhu tavaliselt juurdepääsu ei ole.

Üks neist paikadest on Helsingis Ruoholahtis asuv ja 1970ndatel aastatel ehitatud 600-meetrine endine viinatunnel, kus on hoitud miljoneid alkoholipudeleid ning valmis oldud sõjaks, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi all on kokku 200 kilomeetrit tunneleid, mille tuntuim osa on metroo, aga on ka selliseid paiku, kuhu inimestel pole asja. Üks sellistest varjus kohtadest ongi Ruoholahti viinatunnel, mille kaudu transporditi Salmisaari viinatehase toodangut Ruoholahtis asunud lattu. Sellel transpordiliinil oli inimesi vaja vaid alguses ja lõpus, et alkoholikastid teele panna ja teises otsas lattu tõsta. Ruoholahti lattu mahtus 80 miljonit pudelit.

Praegu on see tunnel Helsingi varjendite nimekirjas, inimesed saavad sinna minna sõja või mõne katastroofi eest varju. Soome rahvakaitse seaduse järgi peab see tunnel olema valmis inimesi vastu võtma 72 tunniga. Seal on olemas kraanivesi ja WC, kuid ka kohad, kus istuda.

Tunnel oli algselt planeeritud suuremana, aga seda ei ehitatud lõpuni valmis, kuna ehitamise ajal soomlaste viinajoomine ei suurenenud. Üha enam hakati eelistama õlut ja kangemat alkoholi tarbiti vähem. Seega ei olnudki vaja nii suurt tunnelit.

Viinatunnelit ehitati viis aastat, aga kasutusele võtu ajal murdus ootamatult üleujutuse kaitsetamm ja vesi tungis tunnelisse. Tammi murdumise ajal ei olnud tunnelis õnneks kedagi ja keegi ei hukkunud, kuid tunnelit ehitanud Hallenbergi vendade firma läks pankrotti. Neil ei olnud enam võimalusi ega raha, et kannatada saanud osa taastada.

Tunneli põranda all on jätkuvalt toimiv veevõrk, seda on näha niiskusest. 1978. aastal avatud tunneli kasutamine lõpetati 1993. aastal, kui viinatehas viidi Salmisaarist teise kohta. Pärast seda sai sellest tunnelist varjend.

Open House Helsinki toimub 17-19. maini. Ruoholahti viinatunnelit saab külastada 19. mail kell 13 ja 14 algavatel ekskursioonidel. Ekskursioonid algavad Ruoholahti kaubanduskeskuse peaukse juures.

Open House Helsinki – Avoimet ovet kaupunkiin

OpenHouseHelsinki avaa ovia kaupunkilaisille ja vierailijoille sellaisiin paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse.

Kommentaarid
(Külastatud 448 korda, 1 külastust täna)