Ettevaatust: Soome randades möllab noroviirus

Tampere ümbruse Pirkanmaa ujumiskohtadest maikuu keskel võetud analüüsid näitavad, et seal esineb palju noroviirust. 22 kohast võetud proovist 11 osutusid positiivseteks. Viies rannas ei soovitata üldse ujuda.

Kaks sellist randa, kus ujumist ei soovitata on Tampere Tahmela ja Rantaperkiö rannad, vahendab Aamulehti.

Maikuu alguses Akaa, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Tampere, Valkeakoski ja Vesilahti 22 rannast võetud proovidest leiti 11 puhul noroviirust. Ujumist ei soovitata seal, kus noroviiruse tase ületab Maailma Tervishoiuorganisatsiooni soovitatud taset. Lisaks Tampere Tahmela ja Rantaperkiö randadele ei soovitata ujuda praegu Pirkkala Loukonlahti ja Turri randades ning Lempäälä Lahdenkylä rannas.

Lempäälä noroviiruse epideemia tõttu on uuritud eriti viiruse taset Pyhäjärvi vees. Järvest leiti viirust ka sel aastal. Möödunud suvel haigestusid paljud suplejad kõhutõppe ja rand oli pikka aega suletud.

Noroviirus niisama looduses ei paljune, seda levitavad ainult inimesed, mistõttu see satub vette ainult inimeste väljaheite kaudu. Noroviirus võib sattuda vette näiteks veepuhastusjaamade ja laevade kaudu, samuti siis, kui väljaheidet on sattunud otse vette.

Noroviirus püsib külmas vees elujõulisena aastaid. Noroviirus ei kuulu tavapärase ujumisvee analüüside hulka, seda tehakse vaid siis, kui esinevad kahtlused, et ujumisveest on saadud kõhutõbi.

Pirkanmaal on olnud suviti mitmeid noroviiruse epideemiaid. Tamperes põhjustas viirus epideemia 2014. aastal.

Useilla Pirkanmaan uimarannoilla havaittu norovirusta: 22 rantaa testattiin, 11 näytteestä löytyi noroa – vältä uimista näillä rannoilla

Toukokuussa tehtyjen testien perusteella viidellä rannalla uimista ei suositella.

Kommentaarid
(Külastatud 1,192 korda, 1 külastust täna)