Enamus Soomet võib jääda 5G levialast välja

Enamus Soomet võib jääda kõrgeid sagedusi kasutava ülikiire 5G mobiilse interneti levialast välja. Kuivõrd selle levi on nõrk, siis on vaja kohapeale kiudühendusi.

Uue 5G tehnoloogia puhul kiidetakse, et kiirused on 10 korda praegusest suuremad. Räägitakse sellest, kuidas asjad omavahel suhtlevad: autod teavad teineteise asukohta ja külmkapp tellib ise toidu. Selle kõrval aga ei räägita, et kõrgsageduslik 5G signaal levib väga kehvasti, see hääbub juba mõnekümne meetri kaugusel, vahendab Yle.

Praeguse 4G tehnoloogia puhul on lainepikkus 10 sentimeetrit, 5G puhul aga mõned millimeetrid.

Esimesed 5G ühendused luuakse praegustest vaid veidi kõrgemate sageduste peale, mis tagab parema levi. Aga see tähendab, et kiirused pole sellised, mida 5G puhul reklaamitakse. Suuremate kiiruste jaoks on vaja 20-30GHz võrke, aga neid neid veel Soomes pole.

Suuremad sagedused eeldavad ühtlasi, et tugijaamu on senisest palju rohkem. Linnades pole probleemi, aga kuivõrd Soomes on asustus väga hõre, siis tuleb tugijaamu panna sama tihedalt nagu laterna- või elektriposte.

See tähendab, et 5G ajastul kasvab võrreldes praegusega veelgi kiudoptilise kaabli tähtsus. Tulevikus jäävad hõreasustusega piirkondades mobiililevi kiirused sinna, kus praegu on 4G. Suuremate kiiruste jaoks on vaja valguskaablit. Kui on kaabel, siis saab vajadusel ka lisada kiire interneti. Tulevikus võib olla olukord selline, et igaüks, kel kodus valguskaabel, omab ka 5G tugijaama. Aga see eeldab kaabli olemasolu.

Möödunud, 2018. aasta lõpus oli 60 protsendil soomlastel kodus ülikiire 100 megabitine või kiirem internetiühendus. Kiirused suurenevad Soomes pidevalt, mida rohkem kaablit laiali veetakse.

Teadlased aga valmistavad ette juba 6G mobiilse interneti ühendusi. Seal on lainepikkused veel lühemad ja ka seadmed teistsugused. Neid töötatakse juba välja Oulu ülikooli juures.

Suuri osa Suomesta voi jäädä huippunopean 5G:n ulkopuolelle – Kuidulla signaali saataisiin syrjäkylillekin

Korkeita taajuksia käyttävä 5G-signaali vaimenee nopeasti. Ilman kuituverkkoja supernopeat yhteydet voi jäädä haaveeksi.

Kommentaarid
(Külastatud 294 korda, 1 külastust täna)