Eestlaste elu Soomes on pandud karikatuuridesse

Saaremaal Kuressaares avatakse 28. mail eesti kunstniku Martin Rattase soome- ja eestikeelne karikatuurinäitus.

Näituse nimi on Tapahtuipa silloin, kun me mentiin Suomeen (See oli siis kui Soome läksime). Näitus toob läbi karikatuuride esile tavaliste eesti inimeste lood Soome kolimisest, Soomes elu sisse seadmisest, ja ka naasmisest Eestisse. Karikatuurid on osa teadust, kunsti ja ajakirjandust hõlmavast soome-eesti koostööprojektist Piiriülesed pered Eestis ja Soomes (EST-FIN).

Kone fondi rahastatud EST-FIN projekti teadurid Laura Assmuth, Pihla Siim ja Keiu Telve on kolme aasta jooksul uurinud eri vanuses eestlasi, jälgunud nende elu-olu, käinud nende kodudes, küsitlenud Eesti ja Soome vahel käivaid inimesi ja nende pereliikmeid: ni mehi kui naisi, lapsi, täiskasvanuid, vanureid; nii Eestisse jäänuid, lahkunuid kui ka naasnuid. Lood jutustavad sellest, kuidas Soomes töötamine või elamine on muutnud nende perede elu.

Projekti juht, Ida-Soome ülikooli ühskonnapoliitika professor Laura Assmuth räägib:

-Eestlasi elab Soomes kümneid tuhandeid: neid elab igal pool Soomes, neid on igas vanuses, igas võimalikus ametis ja igal alal. Eestlased on Soomes ülivõimsalt kõige suurem välismaalaste grupp, ja sellele vaatamata on nad omal moel märkamatud. Eestlasi on Soomes nii palju, et nende kohalolekust on saanud normaalsus. Nad ei tee lärmi, ei esita suuri nõudmisi, vaid teevad tööd ja käivad koolis. Projektis on tahetud pöörata tähelepanu Soomes elavate eestlaste mitmekülgsusele – igaühel on rääkida oma lugu!

Kuressaare näitus on vaid üks projekti mitmetest tulemitest. Lisaks sellele ilmub Soomes elavate eestlaste lugudest kokku pandud lasteraamat „Minu kaks kodumaad” (Minun kaksi kotimaatani), mis innustab kahe maa vahel liikuvaid peresid rääkima lastele sellise liikumisega seotud asjadest. Laste lugudest tulevad välja ehedad tunded huumorist ja rõõmust kuni kurbuseni. See näitab, kuidas lapsed panevad asju tähele, mida nad märkavad ja mäletavad.

Tuntud ja auhinnatud Eesti filmirežissööri Moonika Siimetsi täispikk dokumentaalfilm samal teemal valmib 2020. aasta sügisel. Maikuu algul ilmub Eesti ajalehe Maaleht vahel Martin Rattase koomiks. Koomiksit jagatakse Tallinna sadama A-terminaalis. Eeloleval suvel valmivad Ratase seinamaalingud Pärnus ja Jõgeval.

Kuressaare lossi näitus avatakse 28. mail esitlusega, kus räägitakse Soomes elamisest ja töötamisest ning näidatakse väljavõtteid Moonika Siimetsi dokumentaalfilmist. Näitus jääb avatuks kuni 30. septembrini.

Ülal karikatuuril on esimene koolipäev Soomes, kus eesti laps pannakse ilusti riidesse ja antakse kaasa lilled. Laps on aga üllatunud, kui teistel lastel pole lilli, nad on dressides ning mängivad esimese koolipäeva lõppedes palli. Pärast tähistab eesti pere kooli algust pidulikult kodus.

EST-FIN -yhteistyöhanke lisää ymmärrystä Viron ja Suomen välillä liikkuvista perheistä taiteen, tieteen ja journalismin keinoin

28. toukokuuta avataan Kuressaaren linnassa Saarenmaalla virolaisen taiteilijan Martin Rattasin

Kommentaarid
(Külastatud 691 korda, 1 külastust täna)