Aasta tagasi oli Soomes juba ligi 30 kraadi sooja – nii soe ilm esineb ainult kord 30 aasta jooksul

Aasta tagasi algas Soomes sel ajal väga soe periood, kus õhutemperatuur kerkis 30 kraadini. Tänavu võib sellest ainult unistada.

Loomad käitusid imelikult, vanurid surid ja inimesed otsisid jahedust poodidest. Soome sünoptikute väitel sellist asja enam niipea ei tule, vahendab Helsingin Sanomat.

Statistiliselt esineb sarnane aasta nagu oli eelmine aasta vaid korra 100 aasta jooksul. Tänu ilmamuutusele on sooja suve tõenäosus Soomes suurenenud, aga ikkagi võib selline suvi tulla vaid korra 30 aasta jooksul.

Kui arvestada sisse maikuu, siis oli eelmine suvi Soomes mõõtmise ajaloos kõige soojem. Ainuüksi maikuus oli eelmisel aastal 14 päeva, mil temperatuur kerkis üle 25 kraadi. Juuni oli veidi jahedam, aga terve juulikuu oli väga kuum. Kokku oli suve jooksul 63 kuuma päeva.

Kokkuvõttes oli eelmine suvi ligi kaks kraadi tavapärasest soojem. Juuli keskmine õhutemperatuur oli 19,6 kraadi, mis on mõõtmisajaloo kõrgeim. Eelmine rekord oli 1941. aastast. Võrdluseks, tänavu on üle 25 kraadi olnud vaid üks päev, kui Ida-Soome Ilomantsis mõõdeti laupäeval 25,2 kraadi.

Eelmisel aastal algas termiline suvi Lõuna-Soomes juba 6. mail, mil ööpäeva keskmine temperatuur kerkis üle 10 lraadi. Tänavu annab seda veel tükk aega oodata. Lõuna-Soomes on tänavune maikuu olnud erakordselt külm. Õhutemperatuur on olnud 2-3 kraadi tavapärasest madalam.

Erakordselt kuum suvi kuivatas eelmisel aastal ära põhjavee varud. Veekogudes läks aga vesi erakordselt vara soojaks. Seevastu sinivetikaga oli olukord viimase kümne aasta kõige hullem. Inimesed käisid kuuma tõttu suplemas vaatamata sinivetikale.

Inimestel oli kodudes raske kuuma tõttu magama jääda. Võeti kasutusele erakordsed meetmed, kus magama mindi poodidesse. Vanemate inimeste tervis ei pidanud kuumale vastu – registreeriti 380 enneaegset surma.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006104374.html

Kommentaarid
(Külastatud 331 korda, 1 külastust täna)