Uus trend Soomes: vanurid ei lähe enam hooldekodusse, vaid võtavad koju hooldaja

Seoses Soome hooldekodudes välja tulnud puudustega jäävad vanurid koju ja võtavad enda juurde elama hooldaja, selle asemel, et müüa elamine maha ja mina elama hooldekodusse.

Nii on uuesti tõusnud au sisse korterite „teenijatuba”, kus elab hooldaja. Üha rohkem vanureid otsib korterit, kus oleks elutingimused hooldajale, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui vanuritel on kinnisvara välja ostetud, siis kasutatakse skeemi, mille nimi on tagurpidi eluasemelaen. Sellega pannakse korter panti ja saadakse igakuiselt pangast raha. Selle raha eest palgatakse koju hooldaja ning jäädakse koju elama kuni surmani välja.

See tähendab, et vanurid elavad ja söövad oma korteri arvelt ja lastele ei jäeta midagi. Mõnikord kostab lastelt nurinat, aga nagu öeldakse: elavatelt ei pärita.

Soomes on tekitanud kõneainet juhtum, kus vanur palkas omale 5700 euro eest kuus koju hooldajad ja ei jätnud lastele midagi. Pärast tema surma kaebasid pärijad riigi kohtusse liiga kalli hoolduse pärast, kuna omavalitsuse hooldekodus oleks elamine maksnud vaid 1000 eurot kuus. Kohus aga kaebust ei rahuldanud, sest vanainimene oli ise omale teenuse tellinud.

“Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

Helsingin kantakaupungin asuntomarkkinoilla orastaa uudehko reunailmiö: yhä useampi näyttää haluavan varautua tulevaisuuden hoivatarpeisiinsa. Näin väittää kiinteistönvälittäjä Anna Toppinen, joka hyödyntää havaintoaan yritykselleen myytäväksi tulleiden isojen asuntojen välittämisessä. “Täytyy tunnustaa, että olen käyttänyt tätä ilmiötä hyväksi markkinoinnissa”, hän sanoo. Mistä on kysymys? Toppinen havahtui uuteen mahdollisuuteen markkinoida Helsingin kantakaupungin isoja asuntoja, kun hänen asiakkaakseen taannoin tuli eläkkeelle jäänyt nainen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,394 korda, 1 külastust täna)