Uus löök Soome turistidele Eestis: alkohol kaob silma alt ära

Eestis on soomlasi ootamas uus löök: nimelt alates juunikuust kaob alkohol poodides silma alt ära.

Eesti on liikumas alkoholipoliitikas Soomele vastupidises suunas: kui Soome leevendab alkoholipoliitikat, siis Eesti karmistab seda. Eestis võetakse kasutusele nii karmid abinõud, et alates juunikuust ei pruugi soomlased oma Tallinna-reisi ajal enam alkoholi avalikult kusagil nähagi, vahendab Iltalehti.

Seadusemuudatuse eesmärk on Eestis vähendada alkoholi kättesaadavust, seda nii täiskasvanute kui laste puhul. Eesti sotsiaalministeeriumi info kohaselt tarbib Eestis iga kolmas inimene liiga palju alkoholi ja alkohoolikuid on kokku 50-60 000.

On selge, et muudatused Eestis mõjutavad ka Soome viinaturismi, mis on juba niigi Eestis kokku kuivanud seoses aktsiisitõusudega. Alates juunikuust aga peavad Eestis olema poodides alkoholi jaoks eraldi müügitsoonid, kuhu inimene niisama ei satu. Seadusemuudatus puudutab igas suuruses poode, mitte ainult üle 450 ruutmeetrise müügipinnaga poode, nagu algul planeeriti. Ainult väga väikeste poodide puhul seda nõuet ei rakendata.

Praktikas tähendab seadus, et kõikidesse Eesti poodidesse tuleb teha eraldi ruumid, kus müüakse alkoholi. Neis on siis kõik alkohoolsed joogid nagu õlled, viinad, veinid ja longerod. Mingeid erandeid ette nähtud pole. Mujal poes ei tohi enam väljas olla ühtegi alkohoolset jooki.

Soomes võivad lahjemad alkohoolsed joogid olla väljas tavalistel poeriiulitel.  Tulevikus võivad väljas olla ka veinid.

Eesti toidupoodides ehitatakse nüüd usinalt alkoholile eraldi ruume. Mõnes poes on alkohol juba seintega eraldatud. Eesti Prismades oli alkohol eraldatud juba aastaid tagasi. Mõnes Prismas peab veel täiendusi tegema, et muuta ruumid selliseks, et sealt läbi ei näe.

Eesti Rimisid aga ehitatakse parasjagu ringi nõuetele vastavaks. Arvatavalt tähendab see, et alkoholi müük poodides võrreldes varasemaga langeb.

Lisaks alkoholi väljapanekule poodides mõjutab seadus ka alkoholi reklaami. Alates juunikuust ei tohi Eesti alkoholireklaamides enam üldse olla näha inimesi ega ka muid elusolendeid. Reklaamid ei tohi olla enam seotud ka tähtpäevadega.

Möödunud aastal keelustati Eestis alkoholi välireklaamid ja alkoholireklaam sotsiaalmeedias.

Suvel jõustuvad muudatused ei puuduta siiski kogu Eestit, kuna rahvusvahelistel laevareisidel ning sadamas ja lennujaamas saab alkoholi edasi müüa nagu varem. Tallinna-Helsingi laevadel tohib seega alkohol väljas olla nagu seni.

Alates juunikuust ei tohi ka tubakatooted enam Eestis olla kassade juures nähtaval. Neid saab vaid eraldi küsimise peale. Kassade juurde jäävad vaid levinumad tubakatooted, ülejäänuid tuleb eraldi küsida infoletist. Enam pole väljas ka tubakatoodete hindu, mida saab küsida samuti infoletist.

Taas uusi isku suomalaiselle viinaturismille: uusi lakimuutos vie Virossa viinat ja oluet kokonaan piiloon

Viro ottaa käyttöön äärimmäiset keinot taistelussa alkoholin haittoja vastaan ja vie samalla pullot ja purkit suomalaistenkin silmistä.

Kommentaarid
(Külastatud 314 korda, 1 külastust täna)