Uuring: toidulisandid nagu kaltsium ja D-vitamiin ei tööta ja tõstavad vähi ohtu

Värske USA-s läbi viidud uuring näitab, et toidulisanditest nagu kaltsium ja D-vitamiin pole mingit kasu ja nad isegi suurendavad vähiohtu. Ainus võimalik tervislik viis vajalikke aineid saada on toit.

USA Tuftsi ülikooli teadlased vaatlesid kokku 27 000 täiskasvanu tervisenäitajaid ja selgus, et toit ise, mitte toidulisandid on määrava tähtsusega. Teadlaste väitel ei saa kehva toitu muuta heaks mõnede toidulisanditega, vahendab Daily Mail.

Uuring näitas, et piisava koguse A ja K vitamiinide ning magneesiumi ja tsingi tarvitamine vähendasid surma ohtu. See puudutas aga toidust saadavaid aineid, mitte toidulisandeid.

Teadlaste väitel panevad inimesed oma tervise hoopis ohtu, kui neelavad toidulisandeid. Toidulisandid suurendavad vähiohtu tervelt 53 protsendi võrra, kuigi üldine oht püsib siiski väike.

Teadlased on juba aastaid vaielnud selle üle, kas toidulisandid asendavad päris toitu. Värsest uuringust selgus, et toidulisandid töötavad vaid siis, kui inimesel on suur ainepuudus. Kui suurt puudust pole, siis lisandid pigem suurendavad terviseriske. Ühtlasi selgus uuringust, et toidulisandid ei aita vähendada surmaohtu.

Teadlased hoitavad, et kehva toitu ei saa muuta tervislikuks toidulisanditega. Toidus on tervislikke aineid, mida toidulisandites ei ole. Teadlaste väitel on toidulisandite positiivne mõju tervisele väike, aga nad võivad suure tarvitamise korral kasu asemel kahju teha. Kõige tervislikum on tarvitada toitu, kus on palju juurvilju, pähkleid, seemneid, täisteratooteid ja puuvilju, selle asemel, et kulutada raha toidulisanditele. Üldine sõnum on see, et toidulisandid ei asenda päris toitu.

Nutritional supplements ‘don’t work’

Study even found calcium and vitamin D are associated with higher cancer risk Supplements should not be used as an ‘insurance’; healthy diet is key ‘You can’t turn a bad diet into a good diet with handful of pills’, professor warns They are typically taken by the health conscious with the hope of adding years to life.

Kommentaarid
(Külastatud 10,797 korda, 1 külastust täna)