Uuring: pikaajaline antibiootikumide tarvitamine suurendab naistel infarkti ohtu

Naistel, kes tarvitavad antibiootikume kauem kui kaks kuud, on 35 protsenti suurem oht saada infarkt või insult.

Teadlaste arvates on infarktiohu suurenemine seotud kasulike kõhubakterite hävimisega, mille tagajärjel tekib põletik, see ahendab veresooni ja kahjustab südant, selgub USA-s New Orleansis asuva Tulane’i ülikooli uuringust.

Tegemist on seni kõige põhjalikuma uuringuga, mis on tuvastanud seose antibiootikumide ja südamehaiguste vahel, vahendab Daily Mail.

Teadlaste arvates on tegemist kumulatiivse ohuga ehk mida rohkem on inimene antibiootikume elu jooksul tarvitanud, seda suurem on oht. Uuringus leiti ka seda, et mida kõrgem on vanus, seda rohkem antibiootikume tarvitatakse. Uuringus vaadeldi kokku 36 500 USA naise terviseandmeid. Uuringu tulemused on avaldatud ajakirjas European Heart Journal.

Oht on kõige suurem naistel vanuses alates 60. eluaastast ja see on märkimisväärne naistel vanuses 40-59. Noortel naistel kuni 40. eluaastani sellist seost ei tuvastatud.

Varasemates uuringutes on tuvastatud seos kõhubakterite ja põletike vahel ning seda, et põletikud ahendavad veresooni ning põhjustavad infarkti ja südamehaigusi. Naised tarvitavad kõige enam antibiootikume kopsupõletike, kuseteede põletike ja hambaprobleemide raviks. Arstide väiteks tuleks antibiootikume tarvitada ainult siis, kui selleks on hädavajadus. Antibiootikumide suur tarvitamine on kaasa toonud ka nn superbakterite tekke, mis ei allu enam ravile.

Women on long-term antibiotics are 35% more likely to suffer a stroke

Experts at Tulane University believe long-term use of the drugs wipes out healthy gut bacteria The study is the largest long-term investigation of the link between antibiotic use and heart disease ever carried out That creates an imbalance that increases inflammation and narrows blood vessels The risk is highest for women over 60, and significant for women 40 to 59 For younger women aged under 40, there was no discernible effect Women who use antibiotics for more than two months at a time are at increased risk of suffering a heart attack or stroke, research suggests.

Kommentaarid
(Külastatud 118 korda, 1 külastust täna)