Uuring: kui vanuritele anda elektrit, kasvab aju võimekus 20-aastaste tasemele

Voolu juhtimine ajju võib üle 60-aastaste inimeste aju võimekuse tõsta 20-aastaste tasemele, selgus USA-s läbi viidud uuringust.

Ajakirjas Nature Neuroscience avaldatud uuringust tuleb välja, et üle 60-aastaste aju ergutamine elektrivooluga tõstis vähemalt ajutiselt nende võimekuse 20-aastaste tasemele. Mõju kestis vähemalt tunni pärast elektri andmist. Võimalik, et mõju kestab ka kauem, aga niikaugele uuringus veel ei jõutud.

Neuroloogia tähtis ülesanne on välja selgitada, miks inimese aju võimekus vananedes väheneb. Vananev ühiskond kannatab mitmete aju ja vaimset võimekust mõjutavate haiguste käes. Aju vananemismehhanismi mõistmine aitab säilitada kauem teravat mõistust.

USA Bostoni ülikooli teadlased uurisid, kuidas muutub vananedes inimese aju elektriline toimimine. Noorena töötavad aju eri osad elektriliselt samas rütmis, aga vananedes tekib sisse teatud lõtk. See mõjutab just töömälu toimimist.

Teadlased üritasid nüüd elektri abil mõjutada aju eri osade omavahelist sünkroniseerimist. Seda protseduuri on juba varem proovitud. Sellega juhitakse ajju elektrit peanahale kinnitatud elektroodide abil.

Enne elektri andmist oli vanurite vaimne võimekus kehvem kui noortel, aga pärast elektri andmist oli nende võimekus sama mis noortel. Elektrit anti ka noorematele inimestele ja selgus, et elekter parandas võimekust ka noorematel.

Sellist elektristimulatsiooni veel praktikas ravis ei kasutata ja inimesed seda samuti ise kodus ei proovi. Katses suunati elekter teatud kindlasse piirkonda, aga omaalgatuslik elektri kasutamine võib olla kahjulik ja isegi ohtlik.

Teadlastele on teada see, et mõnede haiguste puhul on ühendused liiga aeglased nagu autismi, skisofreenia ja Alzheimeri puhul, mõnedel puhkudel aga liiga kiired nagu Parkinsoni tõve ja epilepsia puhul. Elektriravi võib aidata suunata aju tegevust mõlemas suunas.

Working memory revived in older adults by synchronizing rhythmic brain circuits

Subscribe to Journal Get full journal access for 1 year $225.00 only $18.75 per issue All prices are NET prices. VAT will be added later in the checkout. Rent or Buy article Get time limited or full article access on ReadCube. All prices are NET prices.

Kommentaarid
(Külastatud 639 korda, 1 külastust täna)