USA uuring: Putiniga käib kaasas GPS-signaali segav mull

Vene presidenti Vladimir Putinit saadab kõikjal satelliitnavigatsiooni GPS-signaali häiriv ja moonutav mull, leiab USA mõttekoda Center for Advanced Defence Studies (C4ADS) pärast enam kui aasta otsa kestnud jälgimistegevust.

Mõttekoja hinnangul on Vene presidenti saatev mull varem arvatust laiem ja arenenum. Uurimuses Above Us Only Stars. Exposing GPS Spoofing in Russia and Syria (tõlkes: Meie kohal ainult tähed. GPS signaali häired Venemaal ja Süürias) on välja toodud tuhandeid juhtumeid, kus Vene võimud on seganud satelliitnavigatsioonisüsteeme.

Uuringu järgi kaitsevad Vene ametivõimud GPS signaali segamisega riigi juhtkonna liikmeid. Sellised häired olid Krimmis 2016. ja 2018. aastal, kui president Vladimir Putin käis Kertši väina ületaval sillal.

Satelliitnavigatsiooni süsteemidest on tuntuim GPS. Venemaal on kasutusel süsteem Glonass, Euroopa Liidus Galileo, Hiinas Beidou, Jaapanis QZSS ja Indias Navic.

Soomes oli GPS signaali häiretest juttu eelmise aasta novembrikuu alguses, kui lennuturvalisuse eest vastutav riigiettevõte ANS Finland hoiatas õhuliiklust GPS-i häirete eest Soome põhjaosas. Samal ajal toimus Norras suur NATO sõjaline õppus Trident Juncture. Väidetevalt pärinesid häired Venemaalt, aga Venemaa on selle ümber lükanud, vahendab Helsingin Sanomat.

Mõttekoja C4ADS andmetel kasutab Venemaa GPS signaali moonutamist (spoofing), mis on keerukam tehnoloogia kui segamine (jamming). Venemaa kasutab signaalide häirimist droonide vastu. Valesignaal loob asukohaks mõne lennuvälja, kus droonide lennutamine on keelatud. Droonid saavad aru, et on vales kohas ja lähevad tagasi kohta, kust nad oma lendu alustasid.

Valesignaalid häirivad ka läheduses viibivaid laevu, mis saavad info, et on jõudnud lähedal asuvale lennuväljale. Uurijad leidsid 2016 ja 2018 aasta vahel ligi 10 000 häire juhtumit, mis mõjutasid ligi 1300 laeva Venemaal, Krimmis ja Süürias.

C4ADS-i uurimisest tuleb välja, et Venemaa on nõnda kaitsnud ka hooneid Moskvas ja Peterburis. Lisaks kasutatakse sellist segamise süsteemi Musta mere ääres asuvate Vene eliidi suvilate juures.

Reports – C4ADS

REPORTS

Kommentaarid
(Külastatud 644 korda, 1 külastust täna)