Süürias on kinnises laagris neli Soomest läinud ISIS-e naist, keda ootab tribunal ja vangla

Nii Soomest kui teistest riikidest Islami Kalifaati läinud naisi ootab suure tõenäosusega tribunal ja vangla, kuna neid vaadatakse kui islami võitlejaid.

ISIS-e naised on pandud Süürias kinnisesse laagrisse, mis meenutab vanglat. Seal on vähemalt neli Soomest läinud naist, vahendab Helsingin Sanomat.

Kokku rändas mujalt maailmast Süüriasse ja Iraaki ISIS-e territooriumile üle 40 000 vabatahtliku võitleja, põhiliselt aastatel 2014-2015. Teiste seas tuli üks abielupaar Espoo Leppävaarast, islamiusku pööranud soome naisi Ida-Helsingist ja Pori mees, kes lasi end õhku ISIS-e rünnakus Iraagis.

Endist ISIS-e territooriumi kontrollib nüüd kurdide sõjaväeline organisatsioon YPG. Selle organisatsiooni võitlejad moodustavad tuumiku ühenduses Syrian Democratic Forces (SDF), mida toetab USA.

Kurdid on kaotanud ISIS-e vastases sõjas ligi 11 000 võitlejat. Kurdide jaoks pole oht möödas, sest ISIS on läinud põranda alla. Ligi 8000 ISIS-e võitlejat on Süüria vanglates, neist 1000 on välismaalased. Lisaks on laagrites naised ja lapsed, keda on kokku ligi 70 000. Nende hulgas on umbes 9000 välismaalast ligi 40 riigist.

ISIS-e laagritesse on meediale sissepääs keelatud. Laagrid on sisuliselt nagu vanglad – ümber on võrkaed ja valvavad SDF-i sõdurid. Neist suurimas Al-Holi laagris on vähemalt neli Soome naist ja nende kaheksa last. Üks Soome kodanikest, somaali naine läks koos mehega Süüriasse 2013. aastal. Naisel on laagris kaks last.

Teine laagris olev Soome naine läks Süüriasse teismelisena koos oma vanematega. Temal on väike laps. Kolmas naine omab nii Soome kui Rootsi kodakondsust. Temaga koos on kaks väikest last. Naine kaebab, et laagris levivad haigused, lapsed oksendavad ja kõht on lahti. Paljud olid kehvas olukorras juba enne laagrisse sattumist Baghouzis elades. Mõned naised ja lapsed on saadetud Hassaka linnas olevasse haiglasse, aga seal kõigile kohti ei jätku.

Neljas laagris olev naine on 1972. aastal sündinud soome naine Sanna, keda on näidatud CNN-is ja teistes telekanalites. Temaga koos on neli last, kellest kolm on sündinud Soomes.

Sanna läks Süüriasse neli aastat tagasi Türgi kaudu. Ta on elanud Raqqas ja Hajinis. Sanna vanema tütre nimi on Sumaya, ta on 13-aastane ja abielus.

ISIS-e vangid valmistavad praegu peavalu terves maailmas. Ükski riik ei taha neid tagasi võtta. Soome lahkuv valitsus on öelnud, et inimeste tagasitoomisega aktiivselt ei tegeleta. Seaduse järgi on Soome kodanikel õigus naasta. Seadus kohustab Soome kodanikke välismaal abistama.

Soome kaitsepolitseile Supo on teada mitmed isikud, kes sooviksid konfliktipiirkonnast Soome naasta, aga Supo peab neid julgeolekuohuks, kuna neil võib olla kontakte ISIS-e võitlejatega.

Süürias vangis või laagris olevad soomlased ei pääse tõenäoliselt niipea mitte kuhugi. ISIS-e mehed on vangis ja naised laagris niikaua, kuni nende koduriikidega saavutatakse mingi kokkulepped. Soomel on kaks võimalust: kas võtta nad tagasi või aidata organsieerida rahvusvahelist kohtumõistmist.

ISIS-e liikmete puhul on välja pakutud rahvusvahelist õigusemõistmist, mis toimuks ÜRO egiidi all. Samal moel mõisteti kohut endiste Jugoslaavia sõjakurjategijate üle. Soome ja teised Põhjamaad toetavad seda algatust. Õigusemõistmine peaks puudutama ka võitlejate abikaasasid, kes olid samuti aktiivsed. ISIS-e naised on lapsi kasvatanud ISIS-e vaimus ning koolitanud neist islamivõitlejad. Soomest läinud ISIS-e naised on osalenud ISISE propaganda tegemisel. Üks soome naine kiitis sotsiaalmeedias ISIS-e toime pandud koledusi, teine ähvardas Soomes elavaid šiia msolemeid surmaga.

Soome seadus ei keela terroristlikku organisatsiooni kuulumist. Terrorismi rahastamine ja terroristiks värbamine on Soomes kuriteod. On ka seadus, mis keelab terrorismi eesmärgil reisimise, aga see jõustus alles 2016. aastal ja ei kehti varasemate minejate kohta.

Konfliktipiirkonnas võivad soomlased olla pannud toime kuritegusid, aga seda on raske tõestada. Supo andmetel on Soomest läinud Süüria ja Iraagi konfliktipiirkonda 80 inimest. Neist 20 on surnud ja 20 naasnud, ülejäänute kohta info puudub. Naasnutest pole kedagi süüdi mõistetud.

Raskeim on lastega. Nad pole ise teadlikult konfliktipiirkonda läinud, vaid on ohvrid. Supo andmetel on Soomest viidud Süüriasse ja Iraaki 30 last. Mõned on saanud juba täisealiseks.

ISIS-e piirkonnas on sündinud lapsi, kelle üks vanematest on Soome kodanik. Neil lastel on tõenäoliselt vaid ISIS-e dokumendid.

Isisin luhistuneessa valtakunnassa viruu useita suomalaisia naisia lapsineen – HS matkusti kalifaatin raunioille ja näki Isisin julmuudet

Oveen koputettiin puoli kahdelta yöllä. Rouva Wadha Muhammed meni avaamaan ja näki kuusi huppupäistä miestä. He veivät mukanaan rouva Muhammedin aviomiehen. Rouva Muhammed asuu Atallan kylässä Syyrian koillisosassa. Hänellä on pieni talo, jossa on yksi huone. Seinät ovat harmaata sementtiä. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentaarid
(Külastatud 358 korda, 1 külastust täna)