Soomes on väga palju maksehäireregistrisse kantud inimesi ja neil on raske üürikorterit leida

Soomes on üha rohkem inimesi, ligi 400 000, kel on märge maksehäireregistris. See tähendab, et neil pole võimalik laenu saada, aga probleeme on ka korteri üürimisel.

Espoo peres on neli last ja kolm magamistuba, aga Soome oludes on seda vähe. Suuremat korterit ei saa aga üürida, sest pereema Anne on registreeritud maksehäireregistris.

Pere pidi leidma uue elukoha, sest vana korter oli nii kehvas olukorras, et ühel lapsel tekkis allergiline reaktsioon. Uus kodu on aga liiga kallis ja kaugel laste koolidest, vahendab Helsingin Sanomat.

Pereema Anne on aga üksikema ja alternatiivi tal pole. Kuivõrd Anne on maksehäireregistris, siis ta palju omale elukohta valida ei saa. Möödunud aasta lõpus oli maksehäireregistris Soome peale kokku 382 000 inimest. Seda on enam kui Espoos elanikke. Maksehäiretega inimestega arv on Soomes kiiresti kasvanud alates 2010. aastast.

Anne majandus kukkus kokku pärast abielulahutust 2012. aastal. Naine kolis pärast seda Mikkelist pealinna piirkonda, kust ta oli pärit ja kus on lihtsam tööd leida. Kui ta leidis Espoos ajutise töökoha, kolisid neli last tema juurde. Kolm last on alaealised.

Naine sai oma tööandjalt soovituse, et tal on töökoht ja vajab kiiresti linnalt korterit. Espoo linnas on aga soodsatele linnakorteritele tahtjaid palju. Linnakorteritega tegelev ettevõte Espoon Asunnot sai ainuüksi eelmisel aastal 28 000 uut taotlust. Samal ajal suutis linn korteri anda vaid 2100 taotlejale. Üle poole taotlustest on eriti kiired.

Maksehäireregistrisse kandmine on võlgades inimeste jaoks üldiselt hea, sest tänu sellele võlad enam ei kasva. Üürikorteri saamist võib see aga oluliselt raskendada.

Maksehäireregistris inimesi peetakse Soomes teise järgu kodanikeks ja nendega ei taheta eriti tegemist teha. Anne korteri üür on Espoos 1320 eurot kuus. Koos vee ja autokohaga läheb kokku 1432 eurot. Ja lisaks veel internet.

Tavaliselt tahab üürileandja Lumo üürnikult 250 eurot tagatisraha, aga maksehäireregistris Annelt küsiti 2500, kümnekordne summa. Õnneks sai ta selle kaubelda 2000 peale, raha laenas tuttava käest.

Anne loodab nüüd, et pere leiaks korteri, kus üür oleks väiksem ja kus oleks üks magamistuba rohkem ja kus lastel oleks lühem maa kooli minna. Ka Kela on teatanud, et pere peaks leidma odavama korteri, aga pole märkinud, kust seda saab.

Pereema on otsinud korterit igalt poolt ja käinud läbi kõik suuremad üürileandjad: M2-Kodit, Sato, TA, Helsingi piirkonna kõik munitsipaal-üürileandjad. Anne mõtles juba võtta ühendust Vuokraturvaga, mis tegeleb erakorterite üürimisega. Selleks oleks aga olnud vaja kedagi, kes oleks teda käendanud, aga sellist inimest tal polnud. Ja nende erakorterite eest oleks Matinkyläs küsitud üüratu summa – 1800 eurot kuus.

Anne elab peost suhu. Teinekord on arvel vaid 7 eurot. Krediitkaarti tal pole. Vahel ta mõtleb, kas maksab ära üüri või ostab lastele süüa. On päevi, mil ta ei saa käia koolis, sest pole raha toidu ostmiseks. Ta ostab meelsamini lastele piima.

Odavam korter lahendaks paljud probleemid. Anne maksehäired said alguse kahest suuremast võlast, aga üürivõlgasid tal pole. Naise kõige suurem mure on see, et ta ei jaksa enam üüri maksta ning pere tõstetakse välja tänavale.

Väljaanne Helisngin Sanomat palus lugejatel anda teada, kas ja kuidas on võimalik maksehäiretega korterit üürida. Inimesed vastasid, et suuri probleeme pole ja üldiselt ikka üüritakse kortereid. Tuleb ainult olla aus üürileandjaga ja näidata, et oled võimeline üüri maksma. Kasuks tuleb see, kui sul on korralik kodukindlustus. Samas tuleb arvestada suurema tagatisrahaga ja maksta üürisumma ette. Kasulik on üürida korter koos inimesega, kellel pole maksehäireid.

Anne Selin menetti luottotietonsa ja asuu nyt liian kalliissa asunnossa, koska se on ainoa vaihtoehto

Espoolaisessa lapsiperheessä on tulppaanikuviolliset verhot keittiön ikkunassa. Mustikkapiirakka paistuu uunissa. Lapsia on neljä, ja makuuhuoneita kaksikerroksisen vuokra-asunnon yläkerrassa kolme. Jackrussellinterrieri nimeltä Myy juoksee jaloissa. Kun Anne Selin viime kesänä muutti lapsineen tähän asuntoon, tunnelmat olivat ristiriitaiset. Vanha vuokra-asunto oli ollut niin huonokuntoinen, että yksi lapsista oli saanut siellä allergisia oireita.

Kommentaarid
(Külastatud 1,698 korda, 1 külastust täna)