Soomes on metallitöö spetsialistidest nii suur puudus, et neid värvatakse Leedust ja Poolast

Joensuu ja Kuopio vahel asuvas Tuusniemis asuv Paakkila metalliettevõte otsib parasjagu robotkeevitajaid ja tööpinkide operaatoreid. Soomest aga töötajaid ei leia, mistõttu on värvatud inimesi Leedust ja Poolast.

Välismaalasi värvatakse tööjõurendi firmade kaudu, aga need töötajad tavaliselt üle poole aasta ettevõttes ei püsi. Ettevõtete jaoks oleks parem, kui töötajaid oleks lihtsam värvata, näiteks Venemaalt, vahendab Taloussanomat.

Venemaa Karjalast oleks inimestel palju kergem kodus käia kui neil, kes tulevad Soome tööle Poolast.

Soomes on praegu väga suur puudus just metallitööpinkide operaatoritest. Selle ameti keskmine palk on Soomes praegu 2624 eurot. Kogenud spetsialistid võivad saada veelgi enam.

Soomes on raskem töötajaid leida just väiksemates kohtades, suuremates tõmbekeskustes nii suurt häda ei ole. Koolid asuvad suuremates keskustes ja noored jäävad pärast lõpetamist sinna elama. Tehased ja metallifirmad aga asuvad suurematest keskustest väljaspool.

Soome tehnoloogiavaldkonna puhul ollakse arvamusel, et ilma välistööjõuta enam hakkama ei saa. Paljud õpilased tulevad samuti välismaalt. Näiteks Vaasas korraldati kursus inglise keeles ja osalejaid oli kuni Pakistanini välja. Välismaa töötajad on väga tublid, aga neil pole õigust oma peret Soome tuua.

Nämä duunarit revitään käsistä – savolaisyritys joutui jo turvautumaan ulkomaiseen työvoimaan

Paakkilan konepaja Tuusniemellä, Pohjois-Savossa, etsii parhaillaan muutamaa robottihitsaajaa ja koneistajaa. - Hakijoita on suhteellisen harvakseltaan, Paakkilan konepajan toimitusjohtaja Juha Huhtinen kertoo. Noin 50 työntekijää työllistävä konepaja on turvautunut välillä ulkomaiseen vuokratyövoimaan, jotta tuotanto ei sakkaisi. Hitsaajia on löytynyt esimerkiksi Puolasta ja Liettuasta. Vuokratyöfirmojen välittämistä ulkomaalaisista on Huhtisen mukaan enimmäkseen hyviä kokemuksia, mutta he harvoin viihtyvät työpaikalla puolta vuotta pidempään.

Kommentaarid
(Külastatud 287 korda, 1 külastust täna)