Soomes on tehtud rahvaalgatus suveaja püsivaks kehtestamiseks

Euroopa Liidus on otsustatud, et kellakeeramisele tehakse lõpp ja liikmesmaad peavad 2020. aasta aprilliks ära otsustama, kas võtta püsivalt kasutusele talve- või suveaeg. Soome valitsus otsustas püsiva talveaja kasuks, aga nüüd on sisse antud rahvaalgatus üleminekuks püsivale suveajale.

Varasema, transpordi- ja kommunikartsiooniministeeriumi läbi viidud uuring näitas, et talveaega pooldas 52 protsenti ja suveaega 48 protsenti vastanutest. Kokku oli vastajaid 677 337, aga sellele lisaks ei osanud 140 000 inimest öelda, kumba varianti nad eelistavad. Tegemist pole otsustava hääletusega, mistõttu aega ümber mõelda veel on.

Uue, 10. aprillil sisse antud rahvaalgatusega soovitakse eelistust muuta, et kehtestataks püsiv suveaeg. Seda põhjendatakse suurema hulga õhtuse valge ajaga, mis on eriti oluline neile, kes tahavad rohkem liikuda. Liiklusõnnetuste arv oleks samuti väiksem, kui valget aega on rohkem, vahendab MTV.

Talveaeg aga meeldib rohkem teadlastele, kelle väitel on see vööndiaeg ja tervislikum. Nende väitel aitavad valgemad hommikud õhtul paremini uinuda.

Kui Soomes kehtestataks püsiv suveaeg, oleks Soome samas ajavööndis Moskva ja Lääne-Venemaaga. Eestis toetatakse samuti rohkem suveaega.

Kui rahvaalgatus kogub vähemalt 50 000 häält, siis ei tehta selle põhjal otsust automaatselt, vaid küsimuse peab võtma arutusele Soome parlament.

Kansalaisaloitepalvelu – Kesäaika pysyväksi ajaksi

Meidän pitää jättää Suomelle valoisa tulevaisuus ja päättää kesäaika pysyväksi ajaksi

Kommentaarid
(Külastatud 121 korda, 1 külastust täna)