Soomes ollakse hädas kodus kanepi kasvatajatega

Soomes on rajatud kortermajade korteritesse kanepikasvandused, mis aga põhjustavad probleeme naabritele. Esinenud on nii veekahjustusi kui põlenguid.

Kõige tavalisem naabritele tekitatud probleem on kanepitaimede spetsiifiline lõhn, mis suureneb koos taimede arvu kasvuga. Lõhn on ka peamine asi, mida kasvatajad üritavad peita, vahendab MTV.

Kodus kanepi kasvatajad hangivad omale lõhna eemaldavaid õhupuhastus- ja ventilatsioonisüsteeme. Kanepikasvatus kodus nõuab palju eri seadmeid, mistõttu võib puhkeda elektriseadme rikkest tulekahju.

Kanep tavalise aknavalguse käes ei taha hästi kasvada, seetõttu soetavad kasvatajad eraldi lambid, lisaks kasutatakse ventilaatoreid. Kui aga elektriseadmete paigaldamisel on tehtud viga, võib puhkeda tulekahju. Näiteks 2016. aastal puhkes Ida-Soomes Valtimos selline koduse kanepikasvandusega seotud tulekahju.

Ühes Nokia korteris oli lamp laest alla kukkunud ja süüdanud põlema nii kanepitaimed kui nende aluse. Tuli põles tükk aega, kuna postiluugi külge kinnitatud õhufilter takistas suitsu liikumist trepikotta. Kui tulekahju avalikuks tuli, läksid päästjad mootorsaega läbi ukse. Õnneks põles ainult kanepikasvanduse osa, mistõttu piirdus asi valdavalt suitsukahjuga.

Lisaks põlengutele on kodused kanepikasvandused tekitanud naabritele veekahjusid, kui taimede kastmisvesi mööda põrandat alla voolab. Tavaliselt puudub kahju tekitajatel kindel töö ja sissetulek, mistõttu jäävad kulud sellistel puhkudel kindlustusfirma või majaühistu kanda. Suurem veekahju võib tuua kaasa kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuva kulu.

Kodustes kanepikasvandustes on loodud subtroopiline niiske ja soe keskkond, mis aga omakorda tekitab niiskuskahjustusi.

Enamus kanepikasvatajatest ajab siiski oma asja nii et see välja ei paista ja mingeid probleeme ei põhjusta. Majaühistute esindajad räägivad, et väiksemate asjade puhul, näiteks kui keegi suitsetab kanepit, siis politsei kohale ei tule.

Kommentaarid
(Külastatud 892 korda, 1 külastust täna)